(1)

I min systers skugga

e-book


TjÀnstefolket neg, bugade och försökte bli osynliga sÄ snart farmor visade sig. Mamma blev alltid orolig i farmors sÀllskap och pappa sa ja till allt som farmor föreslog. Det var bara Stina och madam Fridh som inte var rÀdda för henne. Ibland nÀr Stina gjorde upptÄg och alla vÀnde sina roade blickar mot henne kunde farmor söka Ullas blick. DÄ brukade Ulla bli sÄ blyg att hon tittade ner i golvet. Hon skÀmdes för sin syster, för sin egen tystnad, för allting.

Ulrika Fredrika Àr snart 13 Är gammal och ska spendera sommaren hos sin farmor i SkÄne. Kanske lÄter detta precis som dina somrar? Men dÄ ska du veta att Ulrika, kallad fröken Ulla, Àr grevinna, att hennes farmor bor pÄ ett slott och att hon lever under 1700-talets Sverige.

Sverige sÄg vÀldigt annorlunda ut för nÄgra hundra Är sedan: flickor fick inte gÄ i skolan, de som var rika var vÀldigt rika och de som var fattiga hade nÀstan ingenting. Ullas stora dröm Àr att bli författare, gifta sig med stallpojken Jöns och att fÄ spendera dagarna med kokerskan madam Fridh. Under en sommar förÀndras hela Ullas liv kommer hennes drömmar att gÄ i uppfyllelse?