(16)

Idioten

e-book


Ibland framstÄr det som att författare mÄste vÀlja mellan att vara roande eller djupsinniga, Elif Batuman visar att det, precis som hos Tjechov, gÄr utmÀrkt att vara bÄde och. Det dÀr med att vara en tÀnkande mÀnniska med höga ambitioner omgÀrdas trots allt av en grundlÀggande drÄplighet, en kÀnsla som Elif Batuman fÄngar med utsökt skÀrpa

Svenska Dagbladet

en bladvĂ€ndare om ungdomens idiotiska och obesvarade kĂ€rlek. /
/ Det Ă€r faktiskt mĂ€rkvĂ€rdigt hur en roman om det uteblivna, och om den mĂ€nskliga oförmĂ„gan, kan vara sĂ„ varm, lustig och levande.

Dagens Nyheter

Det Àr 1995 och e-post Àr helt nytt. Turkisk-amerikanska Selin anlÀnder till Harvard för att lÀsa litteratur. Hon Àr intresserad av allt, omÄttligt begÄvad, lÄng och avig. Och hon har fullt upp med att undersöka grÀnsen mellan litteraturen och det verkliga livet, liksom hennes berÀttelserna om hur det ska levas. I hennes vÀg kommer Ivan, en matematikstudent frÄn Ungern, och de tvÄ inleder en relation som helt och hÄllet försiggÄr via e-post. Deras mÀrkliga och pretentiösa brevvÀxling för dem nÀrmare varandra, men ska Selin vÄga byta ut sprÄket mot en fysisk kropp?

Idioten Àr en briljant, oformlig, mycket rolig och sÀregen roman om litteratur, ambition och kÀrlek.

Turkisk-amerikanska Elif Batuman (f. 1977) Àr författare till den vildsint originella De besatta: Àventyr med ryska böcker och mÀnniskorna som lÀser dem, som kom pÄ svenska 2012. Hon Àr sedan 2010 fast medarbetare i The New Yorker och har en doktorsexamen i rysk litteratur frÄn Stanforduniversitet.