(34)

Ihmiskunnan nousu: Vaurauden ja eriarvoisuuden juuret

audioboek en e-book


Ihminen on lajeista rikkain

Palkittu israelilaisekonomisti Oded Galor pohtii tietokirjassaan Ihmiskunnan nousu, miten ihminen onnistui saavuttamaan ennennÀkemÀttömÀn elintason ja miksi vauraus on jakautunut maapallolla niin epÀtasaisesti.

Vuosituhansien ajan ihmiskunta lisÀÀntyi, levittÀytyi uusille elinalueille ja pyrki parantamaan elinolosuhteitaan mutta pitkÀllÀ tÀhtÀimellÀ epÀonnistui pyrkimyksessÀÀn. Teknologisesta kehityksestÀ huolimatta vÀestönkasvu piti huolen siitÀ, ettei ruokaa riittÀnyt aiempaa enempÀÀ. Ihmiskunta ponnisteli köyhyysansassa.

1700-luvun loppupuolella tilanne alkoi muuttua. Teollistumisen myötÀ LÀnsi-Euroopassa elintaso alkoi nousta vÀestönkasvusta huolimatta. Ihmiskunnan nousussa yhtenÀ aikamme kiinnostavimpana ajattelijana pidetty taloustieteilijÀ Oded Galor esittÀÀ syitÀ, jotka tÀhÀn vaikuttivat. Teoksessaan Galor pohtii myös sitÀ, miksi hyvinvointi on jakautunut maapallolla epÀtasaisesti ja mikseivÀt lÀnsimaailman kehitysaputoimet useinkaan tuota haluttua lopputulosta.

EtsiessÀÀn vastauksia ihmiskunnan nousun ja epÀtasa-arvon kysymyksiin Galor yhdistÀÀ kirjassaan taloustiedettÀ, historiaa, arkeologiaa, antropologiaa, matematiikkaa ja luonnontieteitÀ. Tuloksena on silmiÀ avaava lukuelÀmys.

Oded Galor on israelilaissyntyinen taloustieteilijÀ, joka työskentelee tÀllÀ hetkellÀ Brown-yliopistossa Yhdysvalloissa. HÀn on aiemmin toiminut Tel-Avivin yliopistossa ja Heprealaisessa yliopistossa. Galor kuuluu Euroopan Akatemiaan, ja hÀn on voittanut monia tiedepalkintoja. HÀntÀ on usein verrattu Charles Darwinin ja Albert Einsteinin kaltaisiin tieteellisen ajattelun pioneereihin, ja Frankfurter Allgemeine on listannut hÀnet viiden todennÀköisimmÀn taloustieteen Nobel-palkinnon saajaksi. Ihmiskunnan nousu on hÀnen ensimmÀinen populaaritietokirjansa.


Verteller: Satu Paavola
Duurtijd: