(22)

Inte din baby

e-book


Vinnare av Slangbellan 2020: Årets bĂ€sta debut i barn- och ungdomskategorin.

Jag var hos en kille och hans lĂ€genhet var sjuka grejer, det fanns en mĂ„lning av 2Pac som tĂ€ckte en hel vĂ€gg. Men han prata nonstop som att jag var hans publik. Visst han hade para, men han hade Ă€nnu mer luft, sĂ„ jag lacka. Reste mig för att tagga. Han sprang efter som en liten valp och frĂ„ga varför jag lĂ€mna. Jag gav honom ett tips till nĂ€sta gĂ„ng: ”Visa intresse för din dejt, stĂ€ll frĂ„gor och lyssna pĂ„ svaret. DĂ„ kommer det gĂ„ bra för dig. Det Ă€r synd, för jag gillar din lĂ€genhet.”

Samira har tre krav pÄ en kille. Han ska kunna bete sig, vara intelligent och kunna tillfredsstÀlla en tjej. Men att hitta en som uppfyller alla kraven verkar svÄrare Àn att hÄlla ett par vita sneakers vita. Men sÄ trÀffar hon Nabil och allt verkar stÀmma. Han uppmuntrar henne att skriva raptexter och intresserar sig för hennes fotboll. Lite för intresserad kanske? Snart vill han kontrollera allt hon gör och tillvaron blir hetsig.

Alsaati har en bakgrund som rappare och det mÀrks, hennes sprÄk Àr rappt, vasst och stilrent. Det var lÀnge sedan jag lÀste en sÄ tajt debut och gestaltningen av Samiras tankar och samtal med familj och vÀnner Àr klockren.

– Lydia Wistisen, Dagens Nyheter

Vinnare av Slangbellan 2020: Årets bĂ€sta debut i barn- och ungdomskategorin.

Juryns motivering:

"Inte din baby Àr en mörk berÀttelse om att som ung tjej befinna sig i en destruktiv relation dÀr kÀrleken fÄr stÄ tillbaka för svartsjuka, kontrollbehov och manipulation. Men det Àr ocksÄ en ljus berÀttelse om systerskap och att hitta tillbaka till sig sjÀlv. Med en rapp, humoristisk och nydanande prosa lyckas Seluah Alsaati ge liv och röst Ät bokens unga huvudperson, Samira. Det Àr en imponerande debut som inte lÀmnar nÄgon oberörd."