(94)

Isola

audioboek en e-book


Året Ă€r 2037 och Sverige har i ett par generationer ingĂ„tt i VĂ€nskapsunionen efter att murkuppen 1989 avvĂ€rjts.

Anna Francis anses vara en mycket duglig byrÄkrat och handlÀggare. Hon har ocksÄ gjort sig skyldig till ett fruktansvÀrt misstag som hade kunnat kosta henne hennes karriÀr. SÄ nÀr Ordföranden kallar blir hon överraskad.

Hon fÄr ett erbjudande man inte kan tacka nej till, att trygga sitt liv efter nÄgra krÀvande dygn som observatör pÄ en kursgÄrd pÄ en ö i skÀrgÄrden. En person ska uttas till tjÀnstgöring i ett hemligstÀmplat projekt, och Anna Francis ska utvÀrdera hur en grupp mÀnniskor beter sig nÀr de utsÀtts för en ovÀntad stress. Men nÄgot gÄr snett redan frÄn början, och det som börjar som ett sociologiskt och psykologiskt test blir en livshotande situation bÄde för henne och de personer som ska testas.

"Isola" Àr en roman som pÄ ett skickligt sÀtt kombinerar den politiska dystopin med den klassiska spÀnningshistorien.

Åsa Avdic Ă€r journalist pĂ„ SVT. Hon har tidigare arbetat med bland annat konsumentjournalistik inom radio och tv, senast programmet Plus, och Ă€r för nĂ€rvarande en av programledarna för Gomorron Sverige. 2012 gav hon ut boken "RĂ€tt Ă„t dig – sĂ„ blir du en lyckad konsument". "Isola" Ă€r hennes skönlitterĂ€ra debut.

”För att vara en ”spĂ€nningsroman” Ă€r ’Isola’ ovĂ€ntat spĂ€nnande; tĂ€t, oberĂ€knelig och med perfekt komponerad intrig.”

Amanda Svensson, Expressen

”en svensk ”Hunger Games” för vuxna”

Rikard Flyckt, Jönköpings-Posten

”’Isola’ Ă€r en vĂ€lskrĂ€ddad paranoid thriller med en intrig som lĂ„nat mönstret frĂ„n Agatha Christies klassiska ’Och sĂ„ var de bara en’. /
/ Som det anstĂ„r en konspirationsthriller Ă€r romanen full av ovĂ€ntade vĂ€ndningar, maktspel och insikter om att ingen Ă€r att lita pĂ„. Med en effektiv prosa som förmĂ„r frammana totalitarismens betonggrĂ„ stĂ€mningar hĂ„ller Avdic stilen frĂ„n början till slut /
/ sidorna flyger fram”

Ann Lingebrandt, Sydsvenskan

”en spĂ€nnande historia med mer Ă€n en twist /
/ [Åsa Avdics] första skönlitterĂ€ra verk snuddar vid frĂ„gor om makt, propaganda och skuld, men framför allt Ă€r romanen ett fĂ€ngslande tankeexperiment. En dystopi som bĂ„de Ă€r trovĂ€rdig nog att ge rysningar, och samtidigt en vĂ€rld som passar den psykologiska thrillern som handen i handsken.”

Lisa M Jagemark, BorÄs Tidning m.fl.

”’Isola’ skildrar ett samhĂ€lle prĂ€glat av angiveri och outtalad utpressning. Författaren upprĂ€ttar snabbt en kafkaartad stĂ€mning med förhör och protokoll. Men huvudpersonen Anna Francis Ă€r faktiskt inte sĂ„ olik filmhjĂ€lten Jason Bourne; en psykiskt vĂ„ldtagen, vĂ„ldsprogrammerad försökskanin i statens tjĂ€nst. Den pressade Anna Francis portrĂ€tteras, samtidigt som diktaturens vĂ€sen fĂ„ngas i varje enskild scen. ’Isola’ Ă€r en fĂ€rdig litterĂ€r komposition, en imponerande debut av tv-journalisten Åsa Avdic.”

Bodil Juggas, Arbetarbladet

”en bok som slukade upp hela min existens medan jag lĂ€ste.”

bloggen Bokstaden

”Romanen Ă€r en gastkramande realistisk vision av ett land dĂ€r makten korrumperar absolut. Utan större Ă„thĂ€vor byggs skrĂ€cken lĂ„ngsamt upp genom olika situationer dĂ€r mĂ€nniskor förhörs och elimineras. HĂ€r gĂ„r tankarna givetvis till ’Processen’ (1945), men Ă€ven ’Flugornas herre’ (1954) och ’1984’ (1950) – och detta sagt som beröm. Åsa Avdic har helt klart en agenda mer Ă€n att enbart skaka om lĂ€saren lite för stunden. Romanen leder till eftertanke, bortsett frĂ„n sjĂ€lva lĂ€supplevelsen som i sig kan vara skĂ€l nog att lĂ€sa ’Isola’.”

Katrine Hamori, BTJ-hÀftet nr 17

"Isola" Ă€r en vĂ€lskrĂ€ddad paranoid thriller med en intrig som lĂ„nat mönstret frĂ„n Agatha Christies klassiska ’Och sĂ„ var de bara en’.

Ann Lingebrandt, Sydsvenskan