(1)

Jag lever! : Ulrica Hydman Vallien - memoarer

e-book


TvÄ dagar före sin 80-Ärsdag avled konstnÀren Ulrica Hydman Vallien ovÀntat i en hjÀrtinfarkt. Hon var aktiv in i det sista och mitt uppe i ett stort utstÀllningsprojekt med helt nytt mÄleri.

Ulrica hade en enorm bredd i sitt konstnĂ€rskap – akvareller, oljemĂ„lningar, textilier, keramik, och förstĂ„s glaset som gjorde henne vĂ€rldsberömd – och hon kom att bli en av Sveriges mest framgĂ„ngsrika konstnĂ€rer. Hon arbetade med sĂ„vĂ€l massproduktion som unika konstverk, stĂ€ndigt med en upprorsanda mot gubbvĂ€lde, konvention och ”god smak”. Bland unga kvinnliga konstnĂ€rer och formgivare blev hon tidigt en förebild.

NĂ€r hennes man sedan nĂ€rmare 60 Ă„r, Bertil Vallien, gick igenom kvarlĂ„tenskapen hittade han mĂ€ngder av osorterade manussidor. Under flera decennier hade Ulrica i hemlighet skrivit pĂ„ en bok om sitt liv. Bertil skickade texterna vidare till Staffan Bengtsson, vĂ€n till familjen sedan mĂ„nga Ă„r, för att han skulle sammanstĂ€lla och ”bokföra” memoarerna.

Resultatet Àr Jag lever! En berÀttelse om konstnÀrskap och Àktenskap, arbete och kÀrlek, stora framgÄngar och privata tragedier. Det handlar om att leva och verka fullt ut, med livet som insats. Ulrica Hydman Vallien ville inte dölja nÄgonting för vÀrlden.

Boken innehÄller ocksÄ fotografier ur Ulricas privata album.