(58)

Kapina tehtailla: Kuusankoski 1918

audioboek en e-book


KesÀllÀ 1918 Kuusankoskea kutsuttiin Kuolemanlaaksoksi. Tehdasyhteisö oli sokissa. Sen oli perinpohjaisesti jÀrkyttÀnyt verilöyly, jossa kuukauden aikana oli teloitettu 280 punaista miestÀ ja naista. VÀkilukuun suhteutettuna valkoinen terrori oli maan huippua Kuusankoskella, joka oli lÀpikotaisin punainen.

Kuusankoskella sijaitsivat Euroopan suurimmat paperitehtaat. LÀhes jokainen paikkakunnan 12 000 asukkaasta oli riippuvainen Kymi Oy:stÀ.

Tehdas toi sekÀ valoa ettÀ varjoa. Luokka- ja elintasoerot olivat suuret. Tehtaiden herrasvÀki ja työvÀestö elivÀt samalla paikkakunnalla, mutta eri maailmoissa. Niiden vÀlillÀ oli ylittÀmÀtön kuilu.

Dosentti Seppo Aalto tutkii kirjassaan kotipaikkakuntansa sisÀllissodan jÀrkyttÀviÀ tapahtumia. Kapina tehtailla kertoo, miksi kapinaan noustiin, millainen oli punainen valta ja terrori ja miten punakaarti kÀvi sotaansa. EntÀ mikÀ aiheutti kaikki kohtuuden rajat ylittÀvÀn valkoisen terrorin? Kuusankosken tapahtumien kautta avautuu laajempi nÀkökulma vuoden 1918 sisÀllissodan syihin ja seurauksiin koko maassa.


Verteller: Timo MĂ€kynen
Duurtijd: