(0)

Kinas ledare : 1912-2012

e-book


»Hans HÀgerdal har Ätskilliga gÄnger visat att han Àr en av vÄrt lands allra frÀmsta KinakÀnnare och han bekrÀftar det ocksÄ eftertryckligt med den hÀr boken. Förutom att besitta rejÀla kunskaper i Àmnet sÄ har han en osvikligt god förmÄga att föra dem vidare till lÀsekretsen.« Tidskriften MilitÀr Historia

NÀr det kinesiska kejsardömet störtades för 100 Är sedan inleddes det moderna Kinas historia. Men förhoppningar om en ljusnande framtid grusades snabbt, och i stÀllet för modernisering följde inbördeskrig, invasioner och en rad auktoritÀra regimer.

I Kinas ledare berÀttar historikern Hans HÀgerdal om det stora landets förvandling frÄn kejsardöme, via totalitÀr stat, till dagens anonyma ledarskap. Skildringen fokuserar pÄ ledargestalterna och ger en fascinerande inblick i deras liv bakom kulisserna. Boken tar avstamp i xinhai-revolutionen 1911-12 och berÀttar om Kinas ledande politiker i ett ideologiskt och samhÀlleligt sammanhang fram till vÄra dagar.

FrÄgan om vilka avtryck enskilda personligheter egentligen har gjort pÄ Kinas moderna historia kan naturligtvis inte besvaras entydigt, man kan pÄ goda grunder anta att Kina skapat sina ledare snarare Àn tvÀrtom. De rÄdande ideologiska och politiska strukturerna bÀddade sannolikt för den ofta despotiska och hÀnsynslösa ledarstil som förekommit i Kina i hundra Är.

”Ett imponerande verk
 mycket viktig att lĂ€sa.« Arvika Nyheter