(3)

Kommando Holger Meins

e-book


Året var 1975. Den 24 april klockan 23.46 exploderade tredje vĂ„ningen pĂ„ VĂ€sttysklands ambassad i Stockholm. Det blev slutet pĂ„ ett drama som pĂ„gĂ„tt i tolv timmar och skördade tre dödsoffer. Sex unga vĂ€sttyskar frĂ„n Röda ArmĂ©-fraktionen, Kommando Holger Meins, hade barrikaderat sig i byggnaden med ambassadtjĂ€nstemĂ€n som gisslan. Deras krav: 26 fĂ„ngar skulle friges ur vĂ€sttyska fĂ€ngelser.

NÄgra veckor tidigare hade sÀkerhetspolisen fÄtt reda pÄ att vÀsttyska terrorister planerade att slÄ till mot ambassaden, men Stockholmspolisen fick inte information om det.

Dan Hansén och Jens Nordqvist berÀttar hela den dramatiska historien om ambassadockupationen liksom om den vÄldsamma proteströrelsen i VÀsttyskland ur vilken terrorismen vÀxte fram.

Boken handlar ocksÄ om Operation Leo vÀsttysken Norbert Kröcher och hans svenska medhjÀlpares planer pÄ att kidnappa det före detta statsrÄdet Anna-Greta Leijon som hÀmnd för hennes agerande under ambassaddramat och för att tvinga vÀsttyska regeringen att frige medlemmarna i Kommando Holger Meins.

Författarna har gjort ett stort antal intervjuer med poliser inom SÀpo och den öppna polisen, regeringsmedlemmarna Anna-Greta Leijon och Carl Lidbom och tjÀnstemÀn pÄ justitiedepartementet, en överlevande ambassadtjÀnsteman liksom Karl-Heinz Dellwo frÄn Kommando Holger Meins och Norbert Kröcher. De har ocksÄ tagit del av hemligstÀmplade dokument frÄn arkiv i Sverige och Tyskland. DÀrmed kan de lÀgga fram en rad nya och delvis sensationella fakta om ambassaddramat och Operation Leo.