(1)

Människan, Gud och vetenskapen : åtta forskare som förändrat vår självbild

e-book


Många är de vetenskapsmän vilkas upptäckter stridit mot vedertagna uppfattningar och som därför hamnat på kollisionskurs med samhälle och kyrka. Det har varit personer som i grunden revolutionerat vår syn på oss själva och utvecklingen.

Människan, Gud och vetenskapen berättar om åtta av dem och de arbeten som gjort dem odödliga.

Till dem hör:
- självklart Charles Darwin, som med sin utvecklingslära degraderade människan från att vara Guds avbild till att bli apornas närmaste släkting. 
- Dit hör också genetikens pionjärer – från munken Gregor Mendel, som klarlade de grundläggande ärftlighetslagarna, till James D. Watson och Francis Crick som upptäckte DNA-spiralen och knäckte arvets kod. 
- Paleoantropologen Mary Leakey grävde mödosamt fram vår tidigaste historia och hittade länkarna mellan människan och apan. 
- Sigmund Freud lodade djupare i själsliga landskap än någon annan och avslöjade ett undermedvetet som jäste av primitiva begär, dunkla drifter och motiv. 
- Behavioristen John B. Watson avfärdade själen och hävdade att vi alla föds som oskrivna blad, att livet självt danar karaktären och begåvningen.