(15)

Marie

audioboek en e-book


YhdenpÀivÀnromaani, joka kattaa kokonaisen vuosisadan.

"VÀhitellen Marie huomasi, ettei tÀrkein ollut rakkaus, koska sitÀ oli tarjolla niin vÀhÀn, vaan rutiini, koska sitÀ oli tarjolla niin paljon."

Ranskasta Suomeen muuttaneen 100-vuotiaan Marien tajunnanvirta tekee kulttuurien törmÀÀmisestÀ ilkikurin ja hienostuneisuuden taidetta.

Marie Myhrborgh on yhtĂ€ vanha kuin mennyt vuosisata. HĂ€n jaksaa vaivoin kÀÀntyĂ€ vanhainkodin vuoteessa mutta tottuu vuosien mittaan olemaan, syömÀÀn ja puhumaan yksin. Marie on helsinkilĂ€isen kirurgin leski ja ennen kaikkea strasbourgilainen. Kun hĂ€n saapuu vasta itsenĂ€istyneeseen Suomeen, hĂ€n ei voi aloittaa keskustelua selvittĂ€mĂ€ttĂ€ ensin, mikĂ€ puhuttelumuoto on ”comme il faut”.

Tajunnanvirta kulkee huolettomasti menneen ja nykyisen ajan, keskieurooppalaisen ja suomenruotsalaisen kulttuurin vÀliÀ. Muistikuvat ryöppyÀvÀt kuin ajatus, vapaasti ja selittelemÀttÀ. NiistÀ syntyy hienostuneen humoristinen ja sÀrmikÀs tarina suomalaisesta ja ranskalaisesta suvusta sekÀ kokonaisesta vuosisadasta.

Arne Nevanlinna (1925–2016) oli helsinkilĂ€inen kirjailija ja arkkitehti.

Nevanlinna ryhtyi vapaaksi kirjailijaksi 1992. Omakohtaisessa teoksessaan IsÀn maa (1993) Nevanlinna kertoo lapsuudestaan tunnetun kulttuurisuvun jÀsenenÀ ja Rolf Nevanlinnan poikana humoristisin anekdootein.

Nevanlinnan teoksissa raja tietokirjallisuuden ja kaunokirjallisuuden usein venyy ja tyyli vaihtelee sukukronikasta persoonalliseen jutunkerrontaan. Romaaneissa myötÀtunto on alistetun osapuolen puolella ja ylÀluokka nÀhdÀÀn hilpeÀn ironisessa valossa. Rakastettu romaani Marie (2008) oli Finlandia-ehdokkaana, ja sitÀ seurasivat romaanit Hjalmar (2010), Varma (2012), Heta (2014) ja Pako (2016).


Verteller: Seela Sella
Duurtijd: