(32)

Martin Bircks Ungdom

e-book


Martin Birck Àr inte riktigt som andra ungdomar, till hans moders stora förtret. Han intresserar sig inte för varken juridik eller medicin utan drömmer om att viga sitt liv Ät poesin. Men drömmar och verklighet gÄr inte alltid ihop och Martin tvingas ta diverse ströjobb för att försörja sig sjÀlv. Trots det har han inte rÄd att flytta hemifrÄn och moderns besvikelse tynger honom allt mer ...

Den till dels sjÀlvbiografiska kortromanen "Martin Bircks ungdom" som publicerades 1901 blev slutligen Hjalmar Söderbergs stora genombrott. Boken handlar om Martin Bircks uppvÀxt och liv, och Àr en av den svenska litteraturens mest klassiska och levande uppvÀxtskildringar.

Hjalmar Söderberg (1869-1941) var en svensk författare, skribent och översÀttare som anses vara en av 1900-talets största författare i Sverige. MÄnga av hans verk anses vara svenska klassiker, bland annat romanerna "Doktor glas" och "Den allvarsamma leken". Söderberg hade en skarp iakttagelseförmÄga, nÄgot som speglades i hans författarskap framförallt i hans noveller. Efter hans debut 1895 uppmÀrksammades han för blandningen av vemod och skÀrpa, allvar och lekfullhet, melankoli och kvickhet i sitt skrivande, nÄgot som utmÀrker hans verk Àn idag.