(2)

Mataleena

e-book


Nuori mies palaa synnyinseudulleen SÀÀminkiin tapaamaan ÀitiÀÀn, Mataleenaa. Mies joutui ÀitinsÀ hylkÀÀmÀksi ollessaan pieni lapsi, mutta nyt hÀn pÀÀttÀÀ kohdata menneisyytensÀ. HÀn vaeltaa kauniiden niittyjen taakse kurjaan hökkeliin, jossa kipeÀ ja sairas Àiti on jÀÀnyt oman sÀnkynsÀ vangiksi. Mataleenaa pidetÀÀn kurjana ja kevytkenkÀisenÀ ihmisenÀ, mutta nyt hÀn nousee sÀngystÀÀn kertomaan tarinansa.

Mataleena on Joel Lehtosen vuonna 1905 ilmestynyt omaelÀmÀkertaromaani. Voimakkaiden luontokuvausten vÀrittÀmÀ tarina taiteilijaidentiteetin kasvusta on suuri sielullinen kertomus, laulu synnyinseudulle. Yksi suomalaisen kirjallisuuden klassikoita.

Joel Lehtonen (1881–1934) oli suomalainen kirjailija, kÀÀntĂ€jĂ€, toimittaja ja kriitikko, joka tunnetaan erityisesti romaanistaan Putkinotko. HĂ€nen teoksensa yhdistelevĂ€t proosaa, lyyrisyyttĂ€, nuoruuden romantiikkaa sekĂ€ pessimististĂ€ aikalaistarinaa – huumorinpilkahduksia unohtamatta. Lehtosen teokset ovat aikansa merkittĂ€vimpiĂ€ kansalaiskuvauksia.