(162)

Matrix

audioboek en e-book


Marie de France Àr utslÀngd frÄn hovet eftersom hon Àr för ful för att giftas bort. Sjutton Är gammal blir hennes öde att ansvara för ett utfattigt nunnekloster som rids av svÀlt och sjukdomar.

Året Ă€r 1158 och Maries förtvivlan Ă€r lika intensiv som det tunga regnet, som smutsen och den övervĂ€ldigande stanken av ruttnande kött och sjĂ€lar. Men nĂ€r valet stĂ„r mellan att begravas levande eller bygga upp klostret ser hon ingen annan utvĂ€g Ă€n att kavla upp Ă€rmarna. Med list, mod och passion leder Marie sina nunnor till ett isolerat liv i lyx och lust, undan farorna av illasinnade mĂ€n och köttsliga frestelser.

MATRIX Àr en svindlande sprÄklig lÀsupplevelse som fÄngar medeltidens magiska miljö av överdÄd och Àckel med en inlevelse som kryper under huden. Samtidigt Àr det ett hÀpnadsvÀckande nytt perspektiv pÄ kvinnor genom historien, och vÄr historia i stort.

LAUREN GROFF Àr tvÄfaldig National Book Award-finalist och har utöver ett femtontal andra utmÀrkelser varit New York Times-bÀstsÀljare, Ärets bok pÄ Amazon, Obama-favorit och vinnare av American Booksellers Award. Hon började skriva pÄ Matrix under det att Trump var president, vilket hon beskrivit som en lamslÄende epok som fick henne att lÀngta efter ett liv utan mÀn. UtifrÄn det lilla som fanns nedtecknat om verklighetens Marie de France fann hon dÀrefter inspirationen att gestalta en kvinnlig utopi i ett nunnekloster.


Verteller: Katharina Cohen
Duurtijd: