(30)

Matti Esko : Valtakunnan rekkamies

audioboek


”Tuhansia töitĂ€, valvottuja öitĂ€, viikkoja tiellĂ€, saan asfalttia niellĂ€.”

Matti Esko on laulanut niin satoja kertoja vuonna 1986 levytetyllÀ Rekkamies-laulullaan. SiitÀ tuli hÀnen tavaramerkkinsÀ, tunnetuin hittinsÀ ja taloudellisesti suurin menestyksensÀ.

Lapsuudessa aloitettu soittoharrastus johti oman bÀndin perustamiseen, ja ennen solistiuraansa Matti Esko ehti sÀestÀÀ 1960-luvulla monia eturivin suomalaisia artisteja ja nÀhdÀ taiteilijaelÀmÀn hyvÀt ja huonot puolet.

Se, ettÀ ujosta Matti EskonniemestÀ tuli koko kansan tuntema Matti Esko, ei ollut itsestÀÀn selvÀÀ. 19-vuotiaana ensikeikallaan hÀn lauloi selin yleisöön. Yleisön joukossa oli hÀnen tuleva vaimonsa Pirjo, jonka kannustamana Matti teki 1970-luvun alussa rohkean pÀÀtöksen jÀttÀÀ työnsÀ kirjapainossa.

Tuhansia töitÀ ja valvottuja öitÀ on Matti Eskon kohdalla tÀyttÀ totta. PitkÀstÀ urastaan vuonna 2008 Kullervo Linna -palkinnolla palkittu laulaja on saanut myös kuusi kultalevyÀ ja yhden timanttilevyn.

Kirja on sukupolvitarina menneestÀ Suomesta, ja Matin lisÀksi tarinassa kulkee vahvasti mukana perhe, joka on pitÀnyt miehen kaidalla tiellÀ. Kirjan ilmestymisen aikoihin 70 vuotta tÀyttÀvÀ Matti kertoo rehellisesti myös keikkaelÀmÀn rasituksista, musiikkibisneksen kultaajasta ja viime vuosien suuresta murroksesta.

Toimittaja, filosofian maisteri Liisa Talvitie (s. 1955) on tehnyt pitkÀn journalistiuran ja työskentelee nyt Apu-lehdessÀ erikoisalueenaan teatteri ja henkilöhaastattelut. HÀn on aiemmin tehnyt elÀmÀkerrat diplomaatti Tatu Tuohikorvesta, nÀyttelijÀ Sinikka Sokasta ja teatterinjohtaja, nÀyttelijÀ Asko Sarkolasta.


Verteller: Pertti Koivula
Duurtijd: