(4)

Med Stalin som gud : Och Albanien som himmelriket

e-book


Magnus Utvik Àr sjutton Är nÀr han i början av Ättiotalet utesluts ur VPK:s ungdomsförbund, Kommunistisk Ungdom, efter att ha "fraktionerat" med ett annat parti. KPS, Kommunistiska Partiet i Sverige, Àr ett renlÀrigt marxist-leninistiskt parti, som upphöjt Stalin till gud och Albanien som sitt himmelrike.

Vad Àr det som lockar och fÄr den tonÄrige Magnus att söka sig bort frÄn vÀnnerna i KU till en sektliknande gruppering, som inte vÀjer för att bruka vÀpnat vÄld för att införa sina idéer och som sÀtter Partiet före allt annat? Den existentiella frÄgestÀllningen gör denna berÀttelse om en ung sökande mÀnniska till nÄgot mer Àn bara en skildring av ett ungdomligt och tvivelaktigt politiskt förflutet.

Med Stalin som Gud Àr en stark personlig berÀttelse, ett drama om sökandet efter en sorts auktoritÀr makt med svar pÄ allt, men som till slut enbart leder till tvivel, tunga grubblerier och katastrof.

Magnus Utviks sjÀlvbiografiska dokumentÀr Àr stark och utlÀmnande. Den visar pÄ djupet hur man kan dras med i en extremrörelse - hÀr en kommunistisk sekt - samtidigt som den ger en mÄlande bild av hur vÀnsterrörelsens olika schatteringar sÄg ut i början av Ättiotalet. NÄgra av nyckelmedlemmarna i KPS fÄr ocksÄ komma till tals om de stÀllningstaganden de gjorde dÄ och hur de ser pÄ saken i dag, trettio Är senare.

KPS var en extrem rörelse allra lÀngst ut pÄ vÀnsterkanten i det politiska fÀltet. Partiet ville ta makten genom vÀpnat uppror eller revolution och införa enpartistyre. Med partiledaren Anders Persson i spetsen sÄg de andra vÀnstersympatisörer som trotskister eller "revisionister". I deras ögon var till och med KPML(r) att betrakta som ett "sosseparti". NÀr KPS stod pÄ höjden av sin bana mot slutet av Ättiotalet samlade det omkring ett hundratal medlemmar. Partiet upplöstes 1993.

I oktober 2010 mottog Magnus Utvik Svenska kyrkans kulturstipendium för sitt arbete med den hÀr boken.