(2)

Mellan raderna

e-book


Mellan raderna Àr en modig bok.

Åsa Erlandsson, Dagens Nyheter

Boken Àr bÄde viktig och avslöjande lÀsning, inte bara för mediefolk, utan för alla som vill kunna se det som knappt syns pÄ arbetsplatser.

Lotta Frithiof, UNT

Den hÀr intervjuboken handlar om kvinnliga journalisters vardag och det som fortfarande Àr svÄrt att benÀmna: det subtila kvinnoförtrycket. Det dÀr som nÀstan alltid gÄr att bortförklara, men som kan ta död pÄ den mest engagerades glöd, göra den roliga trÄkig och den smarta dum.

NumerÀrt Àr journalistbranschen en av Sveriges mest jÀmstÀllda, ÀndÄ Àr det oftast mÀn som fÄr göra de bÀsta jobben, ta emot all kredd och uppmuntran och se sina idéer bli verklighet. Det Àr ocksÄ mÀn som fÄr de bÀsta positionerna och sitter pÄ pengarna. Det Àr ett problem.

I Mellan raderna - en bok om att vara kvinna och journalist har Jenny Nordlander samlat rapporter och vittnesmÄl frÄn Sveriges största redaktioner. Journalister berÀttar om hur de har sÀrbehandlats pÄ grund av att de Àr kvinnor - och hur det har pÄverkat deras karriÀr.

I början av 1700-talet krĂ€vdes det bokstavligt talat att en man dog för att en kvinna skulle tillĂ„tas delta i arbetet. Jenny Nordlander visar hur situationen för kvinnor i mediebranschen har förĂ€ndrats över tid, frĂ„n tryckeriĂ€nkorna och de första kvinnliga reportrarna, utrikeskorrespondenterna och cheferna till idag dĂ€r nĂ„gra av Sveriges frĂ€msta journalister och skribenter – Åsa Beckman, Bilan Osman, Johanna FrĂ€ndĂ©n, Frida Söderlund, Agneta Pleijel, Ametist Azordegan, Nivette Dawod, Sara Meidell, Emilie Roslund och Åsa Moberg - berĂ€ttar om sina yrkesliv.

I spÄren av #metoo och journalisternas upprop #deadline 2017, och efter debatten om jÀmstÀlldhet inom mediebranschen vÄren 2018, mÄste vi ta nÀsta steg och prata om det mer subtila kvinnoförtrycket. Det som fÄ sÀtter ord pÄ, men som stÄr skrivet mellan raderna.

Jenny Nordlander Àr journalist. Hon har tidigare arbetat pÄ Dagens Nyheter, Sveriges Radio och Aftonbladet, och senast som chefredaktör för tidningen Nöjesguiden.

Boken Mellan raderna fördjupar metoo-uppropet och Àr en pessimistisk spaning om en mediebranschs ovillig att vÀdra ut de gamla rummen.

Gunilla Kindstrand, Svenska Dagbladet

Jenny Nordlanders bok om att vara kvinna och journalist ger Linda Skugge en obehaglig insikt.

Expressen

Jenny Nordlander ska ha en eloge för att hon hÀr och dÀr nÀrmar sig frÄgan. Hon pÄbörjade sin bok lÄngt före Me too-rörelsen, vilket gör att frÄgor om sexuella trakasserier inte dominerar allt, och det Àr utmÀrkt.

Ulrika Knutson, Göteborgs-Posten