(65)

Miehen kuolema: Pohdintoja maskuliinisuudesta

audioboek en e-book


Omakohtainen teos mieheksi kasvamisesta

Miehen kuolema on yleinen keskustelunavaus sekĂ€ henkilökohtainen tilinteko niistĂ€ mekanismeista, joista miehisyys rakentuu. Juhani Brander kuvaa maskuliinisen kulttuurin sisĂ€ltĂ€ satuttavasti, miten pojista tehdÀÀn ”miehiĂ€â€.

Kirjassa kuvataan vÀkivaltaa, urheilua ja armeijaa toksisen maskuliinisuuden keskeisinÀ elementteinÀ. Teos valottaa miehenÀ olemisen ristiriitaisuuksia ja niitÀ prosesseja, jotka miehisyyttÀ kulttuurisesti tuottavat.

Brander kertoo, miksi pojat eivÀt lue kirjoja ja miksi tunteista puhuminen on miehille niin vaikeaa.

Teos kÀsittelee myös #metoo-kampanjaa, ylierotisoitunutta nykykulttuuria ja pornon vaikutusta seksuaalisuuteen. ItseÀÀn sÀÀstelemÀttÀ Brander paljastaa syyt siihen, miksi miehet vaikenevat hÀpeÀn kokemuksista mm. pahoinpitelyjen ja seksuaalisen ahdistelun kohteina.

Miehen kuolema osoittaa sen, ettÀ miehistÀ ja miehisyydestÀ on moneksi, mutta hegemonisen maskuliinisuuden tukahduttavan kouran alta heidÀn ÀÀnensÀ ei kuulu.

Juhani Brander (s. 1978) on HelsingissÀ asuva kirjailija ja kulttuurikriitikko. Brander pÀÀsi ainoana suomalaisena Best European Fiction -antologiaan vuonna 2010 ja palkittiin Kritiikin punnuksella vuonna 2014. Koulutukseltaan hÀn on filosofian maisteri.


Verteller: Toni Kamula
Duurtijd: