(0)

MinnesstÀdningen

e-book


Turkiet har en tung historisk skuld till sina etniska minoriteter. Att lÀsa "MinnestÀdningen" Àr att ta vara pÄ ett fragment av smÀrtan.

Aftonbladet

Dersim, 1938. Den nybildade republiken Turkiets militÀr slÄr till med full kraft. Alla delar av landet ska inordnas i det nya. Ett land, ett folk, ett sprÄk. Resultatet blir uppemot 70 000 mördade mÀnniskor, de flesta Dersim-aleviter, eller kirmancer som de sjÀlva kallar sig.

Uppsala, 1989. En flyktingfamilj kommer till Sverige och Stenhagen blir deras nya hem. I den hÀr familjen pratar man om politik och historia, litteratur och poesi. Men det finns en sak som man inte talar om och det Àr Dersim 1938.

HÀndelserna i denna stad Àr sÄ tabubelagda att de inte gÄr att ÄterberÀtta för nya generationer. Men siffrorna 38 och 938 lever vidare, som kodord för de mörka hÀndelserna. I MinnesstÀdningen vÀver Helin Sahin ihop en familjs historia med de stora krafterna i vÀrlden. Kollapsen av Osmanska riket, det armeniska folkmordet, framvÀxten av det nya djupt nationalistiska Turkiet och minoriteternas kamp mot utplÄning. Sahin, vars familj har rötter i Dersim, lÀgger ett laddat och svÄrt pussel av slÀktens berÀttelser.

Vad var det egentligen som hÀnde och varför vill de Àldre i slÀkten inte prata om det? MinnesstÀdningen Àr en bok om minne och glömska och om smÀrtan i det som mÄste hÄllas fördolt. Den visar hur dagens antidemokratiska utveckling i Turkiet Àr nÀra kopplad till historiska skeenden.

Med stark nÀrvaro skriver Helin Sahin om ett nedtystat massmord i sin födelseprovins Dersim i östra Turkiet./.../ Huvudstupa kastas man frÄn trivseln i ett Àpplekaksdoftande svenskt kök till Dersim.

UNT

Författaren har förvaltat den svÄra och kÀnsliga berÀttelsen sedan hon var barn och Àr dessutom vÀl pÄlÀst. Hon vill förklara och fÄ sina lÀsare att leva sig in i detta svarta kapitel av historien och för in politik, historia, de större sammanhangen i boken.

Dagens Nyheter

Turkiet har en tung historisk skuld till sina etniska minoriteter. Att lÀsa MinnestÀdningen Àr att ta vara pÄ ett fragment av smÀrtan.

Aftonbladet