(165)

Minun Ukrainani

audioboek en e-book


Ukrainalaisten taistelu toimittajan silmin.

Yleisradion Ukrainan-toimittajan omakohtainen kertomus sodasta. Ja kansasta, joka taistelee yhtenÀ rintamana olemassaolonsa ja itsenÀisyytensÀ puolesta.

”Minun on vaikea kuvata sitĂ€ tunteiden kirjoa, joka sisĂ€llĂ€ni velloi, kun VenĂ€jĂ€ hyökkĂ€si tĂ€ydellĂ€ voimalla Ukrainaan: jĂ€rkytystĂ€, huolta, vihaa, itseinhoa”, toimittaja Maxim Fedorov kuvaa kirjassaan. Ӏitini on ukrainalainen, isĂ€ venĂ€lĂ€inen.”

Toukokuussa 2022 Fedorov lÀhti Kiovaan Ylen pysyvÀksi toimittajaksi. SiitÀ lÀhtien hÀn on seurannut ukrainalaisten sota-ajan elÀmÀÀ lÀhietÀisyydeltÀ. Ja nÀhnyt ukrainalaisten pelottomuuden ja lannistumattomuuden.

Jokaisella ukrainalaisella on sodasta omanlaisensa tarina. Osa niistÀ on koottu tÀhÀn kirjaan.

Ukrainassa vietetty aika on ollut Maxim Fedoroville myös omien juurien etsimistÀ tilanteessa, jossa kaksi identiteetin puolta on joutunut repivÀn sodan keskelle.

”Ukrainassa sotaan tottuu vĂ€kisinkin, ilmahĂ€lytyksiin, sĂ€hkökatkoihin ja rĂ€jĂ€hdyksiin. Olen kirjoittanut monia osia tĂ€stĂ€kin kirjasta joko rĂ€jĂ€hdysten jylyn saattelemana tai vĂ€estönsuojassa. Mutta vaikka sodan kauhuihin tottuu, yhdestĂ€ pelosta ei pÀÀse eroon. Pelosta, jota tuntee muiden puolesta.” – Maxim Fedorov, Kiova

Maxim Fedorov aloitti työskentelyn YlellÀ vuonna 2013 venÀjÀnkielisten uutisten toimittajana. VenÀjÀn hyökÀttyÀ Ukrainaan hÀn muutti Kiovaan Ylen ulkomaankirjeenvaihtajaksi. Fedorov on syntynyt ja kasvanut Pietarissa, mutta lapsuuskesiÀÀn hÀn vietti EtelÀ-Ukrainassa ÀitinsÀ suvun luona. Fedorov on valmistunut Helsingin yliopistosta suomen kielen ja kulttuurin maisteriksi.


Verteller: Pertti Huuskonen
Duurtijd: