(0)

Morden ombord

e-book


Jörn Hammarstrand Àr tillbaka med en ny skrönesamling. Jörn har en egen unik ton, en blandning mellan skratt och allvar, en sarkastisk ironisk gestaltning men alltid med en skarp seriös udd. BerÀttelserna prÀglas av starkt autentiska skildringar frÄn mÄnga Är till sjöss. NÀr tar verkligheten i de olika berÀttelserna slut? NÀr övergÄr de till skröna? Ja, inte vet jag. Ovissheten gör lÀsningen extra spÀnnande!

Thomas Abrahamsson, ivrig lÀsare.

Med engagerande och detaljerade skildringar av sjömanslivet som bara en Ă€kta sjöman kan förmedla Ă€r det med stor uppsluppenhet man fĂ„r ta del av gripande och hĂ„rresande historier om mord ute till sjöss. Historierna Ă€r relativt kortfattade men tillrĂ€ckligt vĂ€lgjorda för att fascineras och gripas av det drama som prĂ€glar dem. Vetskapen om att historierna Ă€r baserade pĂ„ verkliga hĂ€ndelser bidrar till att man som lĂ€sare engagerar sig och berörs. ”Morden ombord” ger en unik men givande lĂ€supplevelse som varmt rekommenderas.

Daniel Baerentsen, socionom

LÀsaren fÄr en god inblick i sjömanslivet. Underbara personskildringar och all humor som lÀtt leder till goda skratt. Jag uppmanar alla att lÀsa dessa spÀnnande berÀttelser som de sent skall glömma.

Ann Margret Nilsson, gnista som Àlskar havet och livet ombord.

Är ni nyfiken pĂ„ hur det var att arbeta pĂ„ olika typer av fartyg före vĂ„r tids hypermoderna? Hur fritiden var, interagerade man med de som fanns ombord (besĂ€ttningen). Hur höll man kontakt med familjen hemma? Vad hĂ€nde om nĂ„gon blev sjuk? AnstĂ€llningstrygghet? Utbild- ning? Semestrar?

Detta och mycket mer kommer fram i boken pÄ ett sÀtt som vÀl stÀmmer överens med verk-ligheten som den var. Den Àr skriven pÄ en lÀttförstÄelig svenskan- utan mÀrkvÀrdiga ord och floskler.

Gun Ahtola, telegrafist, lÀrare i svenska och radioamatör

Jörn har fördjupat sig i ett antal tragiska hÀndelser ombord. Ett fartyg Àr ett eget samhÀlle, som i mÄngt och mycket liknar det pÄ land. Den stora skillnaden Àr att man ombord bor tÀtt inpÄ varandra och stÀndigt trÀffas, vilket krÀver att man anpassar sig och utför de jobb man har mönstrat pÄ för samt acceptera de övriga ombord. Det kan jÀmföras med lagidrott dÀr en grupp mÀnniskor gemensamt ska vinna,

Ibland uppstÄr dock konflikter av olika skÀl; avundsjuka, svartsjuka, förnedring, översÀtteri eller fylleri kan fÄ folk att tappa besinningen och dÄ kan det sÄ lÄngt att det slutar i mord, drÄp eller sjÀlvmord.

Jörns berÀttelse ger lÀsaren en annan bild Àn det romantiska sjömanslivet som ibland Äterges i poeters och författares visor, berÀttelser och dikter, vilket alltsÄ inte alltid motsvaras av verkligheten.

Rolf Öström, sjökapten