(30)

Mumier : fakta, forskning, fiktion

audioboek en e-book


Egyptens mumier har alltid fascinerat och vĂ€ckt frĂ„gor. HĂ€r Ă€r boken som i text och bild berĂ€ttar hela deras historia – frĂ„n den avlĂ€gsna tid dĂ„ egyptierna började experimentera med att förvandla förgĂ€ngliga kroppar till nĂ„got bestĂ€ndigt och gudomligt, till mumiernas ofrivilliga fĂ€rd frĂ„n hemlandet och ut i vĂ€rlden.

Boken utgÄr frÄn den senaste forskningen men visar ocksÄ vad mumierna inspirerat till i populÀrkulturen. Under medeltiden blev mald mumie en efterfrÄgad ingrediens i mediciner. Alltsedan 1600-talet togs mumier som krigsbyten och visades upp vid hov och museer, för underhÄllning eller forskning. Fascinationen för de döda kropparna kulminerade i den uppsjö av filmer och böcker som vi alla kÀnner till och som befÀst Egyptens mumier som det kanske mest allmÀnt kÀnda historiska fenomenet i vÀrlden.

"Äntligen en ordentlig bok om mumier! Detta Ă€r en lĂ€ttlĂ€st och Ă€ndĂ„ djuplodande bok med hĂ€rliga foton om allt man bör veta om mumier."

BTJ

"Om verklighetens mumier, deras betydelse och funktion i det fornegyptiska samhÀllet, och om populÀrkulturens ragglande skrÀckgestalt med utstrÀckta armar, har Sofia HÀggman skrivit en detaljrik, spÀnnande och intressant bok som vÀcker nytt liv i Egyptens döda."

Bo Eriksson, PopulÀr Arkeologi