(492)

Muumilaakson marraskuu

audioboek en e-book


Rakastettu klassikko uutena painoksena

On marraskuu. Sataa. KesÀ on ÀkkiÀ niin etÀÀllÀ kuin sitÀ ei olisi koskaan ollutkaan. Silloin alkaa kaivata muutosta elÀmÀÀn, kaivata Muumilaaksoon.

Sinne kerÀÀntyvÀt puuhakas Hemuli, pelokas Vilijonkka, yksinÀinen homssulapsi, ikivanha Ruttuvaari ja kaunis Mymmeli. Mutta muumiperhe on lÀhtenyt eikÀ kukaan tiedÀ minne. Miten kÀy kun Hemuli yrittÀÀ olla muumipappana, Vilijonkka mammana? Saako Mymmeli tanssia, kun hÀn ei voi olla tanssimatta? Voiko Vilijonkka jÀttÀÀ siivoamisen?

Kirjailija, taidemaalari, piirtÀjÀ, filosofian tohtori ja Muumi-hahmojen luoja Tove Marika Jansson syntyi 9. elokuuta 1914 HelsingissÀ taiteilijaperheeseen. HÀnen isÀnsÀ oli kuvanveistÀjÀ Viktor Jansson ja ÀitinsÀ piirtÀjÀ Signe Hammarsten. Tove Jansson opiskeli Tukholman taideteollisessa oppilaitoksessa, Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa Ateneumissa ja Ecole d'Adrien Holy'ssa Pariisissa. HÀnen julkinen uransa alkoi piirroksilla pilalehti Garmnissa 1929. KansainvÀlisesti tunnetuksi hÀn tuli satukirjoillaan (vuodesta 1945) ja sarjakuvillaan, joiden mielikuvituksellisen ja humoristisen henkilögallerian pÀÀhahmo on hyvÀntahtoinen Muumipeikko.VeljensÀ Lars Janssonin kanssa Tove Jansson kirjoitti ja piirsi Muumipeikko-sarjakuvaa 21 vuoden ajan. Muumipeikko-sarjakuva ilmestyi yli 40 maassa vuosina 1954-1975. Tove Janssonin kirjoja on kÀÀnnetty useille kymmenille kielille ja niistÀ on tehty lukuisia teatteri-, ooppera-, filmi- sekÀ tv- ja radiosovituksia. Vuonna 1968 ilmestyi Tove Janssonin muistelmateos Bildhuggarens's dotter, suomennettu KuvanveistÀjÀn tytÀr 1969. Tove Jansson kuoli HelsingissÀ 27. kesÀkuuta 2001 86-vuotiaana.


Verteller: Kari Paju
Duurtijd: