(3)

Mysteriet mamma

e-book


NÀr "Mysteriet mamma" utkom i Norge hösten 2013 utsÄgs den till en av Ärets bÀsta böcker av ett flertal tidningar sÄsom Aftenposten, Verdens Gang, Varden och Klassekampen. Den nominerades ocksÄ till Bragepriset. Författaren Trude Lorentzen har tidigare belönats med Den store journalistprisen.

NÀr Trude Lorentzen Àr 15 Är tar hennes mamma livet av sig. Det sker plötsligt efter en kort tids psykisk sjukdom och Trude kan inte förstÄ varför, hur hennes mamma kan vÀlja att överge henne. Hon flyttar hem till sin pappa och de stuvar in alla mammans saker pÄ vinden, försöker lÀmna det bakom sig.

Tiden gÄr, Trude blir vuxen och har nÀstan lyckats förtrÀnga sjÀlvmordet. Tills hon sjÀlv blir mamma. DÄ bestÀmmer hon sig för att gÄ upp pÄ vinden för att försöka förstÄ vad som hÀnde och lÀra kÀnna sin mamma pÄ nytt.

Mysteriet mamma Àr en dotters kÀrleksförklaring till en mor som inte klarade av att leva. Det Àr en historia om vanmakt och hopp, sorg och överlevnad. Och om fruktan att vakna upp en morgon och vara en annan Àn nÀr man somnade kvÀllen innan.

»Det Àr nÄgot med fÀrgerna pÄ den bilden, den orangea sjuttiotalstapeten, vÄra matchande vinröda blusar. Vi omfamnar varandra, min arm runt hennes nacke.

Mmmamma, min mamma.

Den bilden Àr vi, allt vi hade tillsammans, fÄngat i en exponering. Det verkar omöjligt att förestÀlla sig att dessa tvÄ mÀnniskor inte skulle vara lyckliga för alltid.