(3)

Naiskaarti 1918

audioboek en e-book


Vaikuttava, tarinallinen tietokirja sisÀllissodan naiskaartista, jonka taistelu rinnastuu kirjailijan omaan kamppailuun syövÀn kanssa

Valkeakosken naiskaarti on Suomen sisÀllissodan ylistetyimpiÀ komppanioita. Silti sen kÀsittÀmÀttömÀstÀ kohtalosta on yli sadan vuoden aikana kirjoitettu vain vÀhÀn. Nyt tietokirjailija Marjo Ahlsten antaa kasvot jokaiselle Valkeakosken naiskaartilaiselle ja selvittÀÀ, minkÀlaista taistelua sisÀllissodan eturintamaan lÀhteneet naiset kÀvivÀt.

KeitÀ nÀmÀ naiset olivat, miten Valkeakosken naiskaarti syntyi ja missÀ ja miten se taisteli? MikÀ oli kaartilaisten osuus Valkeakosken herrojen murhiin, ja miksi naiset lopulta pÀÀtyivÀt teloitusriviin?

Naiskaarti 1918 on kertomus rohkeudesta ja elĂ€mĂ€n merkityksellisyydestĂ€. Valkeakosken naiskomppanian surullinen tarina perustuu laajoihin arkisto- ja muistitietoaineistoihin. Historiallisen tiedon ohella kulkee tarina Ahlstenin omasta taistelusta syöpÀÀ vastaan. Aggressiivinen sairaus pakottaa hĂ€net keskittymÀÀn olennaiseen elĂ€mĂ€ssĂ€ – ja selvittĂ€mÀÀn tĂ€rkeĂ€n osan suomalaista naishistoriaa.

Marjo Ahlsten on yhteiskuntatieteiden tohtori, tutkija ja tietokirjailija. HĂ€n on opettanut oikeussosiologiaa yliopistossa ja historiaa ja Ă€idinkieltĂ€ lukioissa. HĂ€n on julkaissut aiemmin Marjo Liukkosen nimellĂ€ teokset Hennalan naismurhat 1918 (2018) ja Teloitusjonossa, Hennalan miesvankien kohtalot 1918–1919 (2019).