(0)

Nordiska bad

e-book


Vatten Àr en förutsÀttning för existens, en nödvÀndighet, ett beroende, och lyx. En lÀkande och helande kraft.

De nordiska lĂ€nderna har starka badkulturer. Det kalla klimatet och lĂ€ndernas geografiska utformning har gjort att vissa former av badande etablerade sig redan under förhistorisk tid. Bastubad, kallbad, kĂ€llbad och motionsbad Ă€r en del av Nordens kulturhistoria som har överlevt i tusentals Ă„r. I vetenskap, konst, litteratur och religion möter vi berĂ€ttelser om vattnets betydelse för mĂ€nniskan och naturen – som en god och förödande kraft, som nytta och en symbol och metafor för rening. Vi badar av hygieniska, medicinska, religiösa och stĂ€rkande skĂ€l men ocksĂ„ för att umgĂ„s och slappna av.

Den hÀr boken handlar om badandet i Norden; om attityder och förhÄllningssÀtt till badandet, vÄra gemensamma men ocksÄ egna badtraditioner i Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island. Vad Àr det som Àr specifikt med nordiska bad och var finns dagens intressantaste och mest spektakulÀra bad? Ulrica Nordström besöker bland annat svenska kallbad, finska bastubad mitt i Helsingfors och naturligt uppvÀrmda islÀndska kÀllor.

"En spÀnnande, intressant och vÀlgjord bok som kan rekommenderas till alla badare och andra med badintresse." BTJ

"Den hÀr uppfriskande och inspirerande boken berÀttar om de numera sÄ starka och originella nordiska badkulturerna. (...) Kulturhistoria pÄ roligt vis." Fokus