(95)

Normandia 1944. Maihinnoususta Pariisin vapauttamiseen

audioboek


Mestarillinen kuvaus sotahistorian suurimpiin kuuluvan, mutta myös riskeiltÀÀn ennenkokemattoman maihinnousun vaiheista ja ratkaisevista hetkistÀ.

Normandian maihinnousu kuuluu sotahistorian suurimpiin ratkaisutaisteluihin. Liittoutuneiden iskua Englannista Ranskaan osattiin jo odottaa. Silti sen ajankohta ja mittakaava yllÀttivÀt Saksan miltei tÀydellisesti. Atlantin oikullinen sÀÀ piti liittoutuneiden sodanjohdon jÀnnityksessÀ viimeiseen hetkeen saakka. Ratkaisun pÀivÀksi valittiin lopulta kuudes kesÀkuuta 1944. Silloin lÀhtökÀskyn saivat liittoutuneiden 175 000 sotilaan joukot tuhansine lentokoneineen, erikoisvalmisteisine panssareineen ja maihinnousualuksineen. Monet maihinnousun riskeistÀ toteutuivat, mutta kahta kuukautta myöhemmin liittoutuneet ja Ranskan vastarintaliike juhlivat Pariisin vapauttamista. Kuinka jÀttimÀinen operaatio onnistuttiin viemÀÀn menestyksellÀ pÀÀtökseen?

Antony Beevor avaa uusimmassa kirjassaan hÀmmÀstyttÀvÀllÀ tarkkuudella Normandian maihinnousun vaiheet. Teos on palkitun tekijÀn kirjoittamaa elÀvÀÀ sotahistoriaa, jossa ei unohdeta rivisotilaan ja siviilivÀestön inhimillistÀ nÀkökulmaa.


Verteller: Simo HĂ€kli
Duurtijd: