(6)

Nu var gränsen nådd: en glimt inifrån svensk sjukvård

audioboek


I boken beskriver författaren den egna situationen när hon blev ställd inför faktum att hennes man, från att ha varit fullt frisk, fick omfattande hjärnskador under en operation. Författaren skriver ur ett granskande och värderande perspektiv och belyser fritt ur hjärtat vad hon tänkte och kände i situationer som kraftigt skakade om henne i kritiska ögonblick. Av bokens innehåll framgår också hur det faktiskt kan gå till inom svensk sjukvård vid den tidpunkt detta hände. Boken kan användas i sjukvårdsutbildningar på olika nivåer.

MIA MARIA ROSENQVIST är förskollärare, filosofie doktor och docent i pedagogik.

MIA MARIA ROSENQVIST ger en detaljerad och självutlämnande skildring av alla turer i vården och omsorgen... Mia Marias bok är en unik "reseskildring" som likt ett kalejdoskop ger läsaren inblickar i det svenska vård- och omsorgssystemet genom anhörigas glasögon - något som sällan beskrivits på samma sätt.. Boken är mycket läsvärd och bör ingå som litteratur i vård- och omsorgsutbildningar på gymnasie- och högskolenivå. Den bör vara en självklar läsning för dem som arbetar med stöd till anhöriga och är nyttig även för tjänstemän och politiker i kommunens vård och omsorg. Till sist en from önskan - boken borde läsas av dem som utbildar sig till läkare.

- LENNART JOHANSSON i tidskriften Äldre i centrum 2/2020, docent vid Hälsohögskolan i Jönköping. Han är rådgivare på Stiftelsen Äldrecentrum och har även skrivit boken Anhörig i nöd och lust (Vårdförlaget 2016).

Det här är en bok som alla skulle behöva läsa. Den är skriven på ett sätt som gör att man vill fortsätta läsa. Boken belyser hur en anhörig upplever bemötandet från den svenska vården. Berättelsen är bitvis så engagerande att man skulle vilja kliva in och hjälpa till.

- ÅSA JANSSON i: Vi anhöriga nr 4/2020.