(0)

Om mord

e-book


En vinternat i 1811 myrdede John Williams en ung familie i London. To uger efter myrdede han en vĂŠrtshusholder og dennes husholdning. Mordene var blodige og bestialske – men John Williams tog hemmeligheden om, hvorfor alle disse mennesker skulle dĂž, med sig i graven. MĂ„ske vidste han det ikke selv.

Thomas De Quincey var dybt fascineret af John Williams. Han opfattede ham som symbol pÄ et aspekt ved vores civilisation og skrev i Ärenes lÞb fire essays, hvor han med John Williams som udgangspunkt og rÞd trÄd diskuterede mordet og morderen som begreb.

Teksterne, der fik stor indflydelse pÄ bÄde 1800-tallets dekadente litteratur og eftertidens kriminallitteratur, er et festfyrvÊrkeri af provokerende, barokke og begavede iagttagelser. Med den levende og dramatiske beretning om selve mordene som hjÞrnesten veksler De Quincey mellem livlig reportage, skarp psykologisk analyse og brillant satire og finder undervejs lejlighed til at diskutere bÄde litteratur, Êstetik og filosofi.

Thomas De Quincey (1785-1859) hÞrer til den lyrisk-fÞlsomme del af den engelske romantik, selvom han skrev samtidig med de senere sÄ fremherskende revolutionsromantikere anfÞrt af Percy Bysshe Shelley og Lord Byron.

Sammen med ‘En engelsk opiumbrugers bekendelser – Suspiria de profundis – Den engelske postvogn’ (Klim 2010) udgþr denne bogs fire essays Thomas De Quinceys blivende bidrag til verdenslitteraturen.

Bogen indeholder fire essays af Thomas De Quincey samt et efterskrift af oversĂŠtter Hans-JĂžrgen Birkmose:

‘NĂ„r det banker pĂ„ dĂžren i Macbeth’

‘Om mord betragtet som en af de skþnne kunster 1’

‘Om mord betragtet som en af de skþnne kunster 2’

‘Efterskrift til Om mord betragtet som en af de skþnne kunster’

‘En lang rékke slégtled af mordere 
’ – efterskrift ved Hans-Jþrgen Birkmose

"Thomas De Quinceys refleksioner over mordet formÄr at forarge efter to Ärhundreder.

NÄr originaliteten pÄ den anden side er sÄ fremtrÊdende som her, mÄ man vÊre parat til at tilgive meget."

Asger Brandt, Kristeligt Dagblad

"En fantastisk morsom og indsigtsfuld satire, en dramatisk kriminalberetning og en filosofisk diskussion – Thomas De Quinceys OM MORD er det hele. En samling essays med morderen fra 1823-1854 i hovedrollen."

Mette Clausen, Litteraturnu.dk