(0)

Orjuuden arvet

e-book


Orjuuden historiaa antiikin ajoista nykypÀivÀÀn

Black Lives Matter -liikkeen ansiosta ymmÀrretÀÀn yhÀ paremmin, ettÀ orjuuden barbaarinen historia ei ole menneisyyden sivujuonne. Se on haava, joka voi parantua mutta jonka arvet tuskin koskaan siliÀvÀt.

Antiikin Kreikan ja Rooman orjayhteiskunnat ovat vaikuttaneet merkittÀvÀsti lÀnsimaiden historiaan Ateenasta Auschwitziin. Islamilaisen orjuuden lonkerot ulottuivat Pohjolaan asti. Onko islamilainen orjuus vaiettu kansanmurha?

Afrikasta Amerikkaan suuntautunut orjakauppa on ihmiskunnan historian pahimpia ihmisoikeusloukkauksia. Paradoksaalisesti orjien omistaminen esitettiin valistuksen kaudella ihmisoikeutena.

Atlanttisen orjuuden lakkauttamisesta on kiitetty joko orjuuden vastaisia kristillis-humanitaarisia liikkeitÀ tai teollisuuskapitalismia. Orjien vastarinta on unohdettu. TÀssÀ kirjassa orjat saavat sen sijan historiallisina toimijoina, jonka he ovat teoillaan ansainneet.

Orjuuden lakkauttaminen ei hÀvittÀnyt orjien ja isÀntien roturajaa. Vuosisatoja kestÀneen alistamisen perinnöksi jÀivÀt viha, ennakkoluulot ja rasismi.

Pekka Isaksson on aate- ja oppihistorioitsija. HĂ€n on perehtynyt erityisesti tieteellisen rasismin aatehistoriaan. Jouko Jokisalo on Euroopan historian dosentti (Oulun yo). HĂ€n on viimeksi julkaissut teoksen Euroopan radikaali oikeisto (Into 2016).