(0)

Panorama: C H Frankes minnen

e-book


En gammal man i SkellefteÄ tÀnker tillbaka pÄ sitt lÄnga och omvÀxlande liv. Carl Franke har vigt sitt liv Ät ögonblicket. Han avbildar mÀnniskan med hjÀlp av ljus och mörker, han fÄngar henne med sin kamera.

Året var 1857. Det var dĂ„ han som ung kringresande trumpetare frĂ„n Tyskland trĂ€ffade Ă€ngeln, lindanserskan Josephina RiĂ©go. Tillsammans ska de bryta ny mark inom ett omrĂ„de och pĂ„ en plats dĂ€r de aldrig hade trott att de skulle hamna. Musiken och bilderna vĂ€vs samman i minnet och i den hĂ€r sĂ€llsamma berĂ€ttelsen om kĂ€rlek, illusioner, fotografi och VĂ€sterbotten.

Åke Lundgren, född 1951, Ă€r författare och journalist. Han debuterade 1981 med dokumentĂ€rskildringen LĂ„nga lappflickan och totalt har han skrivit över tjugo romaner och pjĂ€ser. MĂ„nga av hans böcker utspelar sig i MalĂ„ i Lappland och i VĂ€sterbotten dĂ€r han vĂ€xte upp. För sitt författarskap har Åke Lundgren tilldelats en rad priser, bland annat Östersunds-Postens litteraturpris och Norrlandsförbundets hedersbelöning Olof Högberg-plaketten.