(0)

Pianismi taiteena

e-book


Pianismi taiteena -kirja on tutkielma esittÀvÀn taiteen teoriasta.

KevÀÀllĂ€ 2013 aloimme keskustella pianisteille suunnattujen kirjojen vĂ€hyydestĂ€ ja laadusta. Esiin nousi Samuil Feinbergin vuonna 1965 julkaistu teos Pianismi taiteena (Pianizm kak iskusstvo), joka vielĂ€ nykyÀÀnkin on erittĂ€in pĂ€tevĂ€ katsaus venĂ€lĂ€iseen pianismiin, joka on Suomessa hyvin arvostettua. VenĂ€lĂ€inen koulukunta on vaikuttanut monen suomalaisen pianistin soittoon mitĂ€ suurimmissa mÀÀrin. Moni suomalainen pianisti on opiskellut VenĂ€jĂ€llĂ€/Neuvostoliitossa, ja venĂ€lĂ€isen koulukunnan jĂ€lki suomalaisessa pianonsoiton opetuksessa on kiistaton. Mutta tĂ€hĂ€n mennessĂ€ ainoa venĂ€jĂ€nkielinen pianonsoiton kysymyksiĂ€ kĂ€sittelevĂ€, suomeksi kÀÀnnetty kirja on Heinrich Neuhausin Pianonsoiton taide. Se on loistava teos, joka kuitenkin esittelee venĂ€lĂ€isen tradition jokseenkin yksipuolisesti. Monet Neuhausin ajatuksista eivĂ€t ole enÀÀ kovin ajankohtaisia – hĂ€nen omat musiikkijuurensa ovat vahvasti romanttisessa pianonsoiton traditiossa.

Samuil Feinberg (1890–1962)

Samuil Feinbergin nimi on hyvin tunnettu niin VenĂ€jĂ€llĂ€ kuin myös muualla maailmassa. Loistava pianisti, sĂ€veltĂ€jĂ€ ja pedagogi Feinberg oli Neuvostoliiton nĂ€kyvimpiĂ€ musiikkivaikuttajia 1900-luvun alkupuolella. Pianistina hĂ€n tuli tunnetuksi ennen kaikkea Bachin ja Skrjabinin teosten tulkitsijana; aikalaiset kertoivat, ettĂ€ Feinbergin Skrjabin-soitto oli lĂ€hempĂ€nĂ€ sĂ€veltĂ€jĂ€n omaa esiintymistyyliĂ€ kuin kenenkÀÀn muun pianistin. SĂ€veltĂ€jĂ€-Feinberg oli 1910–1920-luvun nĂ€kyvimpiĂ€ venĂ€lĂ€isiĂ€ modernisteja – Prokofjevin, Stravinskin ja nuoren Ć ostakovitĆĄin rinnalla.

Pianismi taiteena -kirja on tutkielma esittÀvÀn taiteen teoriasta. Ainutlaatuiseksi kirjan tekee Feinbergin harvinainen kyky nÀhdÀ pienetkin yksityiskohdat isojen kokonaisuuksien osina. HÀnen kirjassaan pianismin taide nÀyttÀytyy selkeÀnÀ, johdonmukaisena systeeminÀ. Kirjoittajan rohkeat, paradoksaalisetkin johtopÀÀtökset pohjautuvat loogisiin syy-seuraus-suhteisiin.

HĂ€nen pohdintansa ovat ennen kaikkea suuren taiteilijan pitkĂ€n elĂ€mĂ€ntyön tulos – ja sellaisina samanaikaisesti sekĂ€ yleviĂ€ ettĂ€ kĂ€ytĂ€nnönlĂ€heisiĂ€. HĂ€nen nĂ€kemyksensĂ€ musiikista ja pianismista on sekĂ€ harvinaisen laajakatseinen ettĂ€ yllĂ€ttĂ€vĂ€n nykyaikainen. Feinberg vĂ€lttÀÀ venĂ€lĂ€isille muusikoille niin tyypillisen romanttiskeskeisyyden, mikĂ€ hyvin todennĂ€köisesti johtuu hĂ€nen modernistisĂ€veltĂ€jĂ€n taustastaan. 2000-luvun Suomessa hĂ€nen jo 1960-luvulla julkituomansa ajatukset sopivat tĂ€ydellisesti suomalaisen musiikkimaailman pluralistiseen avarakatseisuuteen.