(0)

Pirihautausmaa

audioboek en e-book


Tositarina siitÀ, kuinka kovat huumeet soluttautuivat Suomeen.

Samasta pikkukylÀstÀ kuoli lyhyessÀ ajassa monta nuorta, joita yhdisti huumeiden kÀyttö. Opioidikorvaushoidon piti korjata ongelma, mutta toisin kÀvi: nykyÀÀn Suomessa huumeisiin kuolee nuoria enemmÀn kuin koskaan. Olisiko edes osa voitu pelastaa?

Rikollispomo Osmo ”Lusu” Ahlqvist murhattiin luksustalonsa ovelle Kotkassa kevÀÀllĂ€ 1995. Helsingin poliisilaitoksen Jari Aarnio paljasti Lusun laajat Hollantiin kytkeytyneet huumebisnekset, ja pÀÀpahikset joutuivat linnaan. Omituista oli, ettĂ€ Kotkan ja Haminan seudulle virtasi edelleen valtavia mÀÀriĂ€ pilveĂ€ ja amfetamiinia. Joukko huumekauppiaita oli jÀÀnyt vapaalle jalalle.

Piri tuskin yksin tappoi ketÀÀn mutta sitten VenÀjÀltÀ alkoi vuotaa alueelle halpaa heroiinia. Kun vielÀ osa lÀÀkÀreistÀ syyti kÀyttÀjille reseptejÀ vahvoihin lÀÀkkeisiin, vyyhti oli valmis.

Rikostutkintaan muualta avuksi tulleet poliisit ihmettelivÀt pelon ilmapiiriÀ, joka nÀytti vallanneen paikalliset virkaveljet. Kotkassa ja Haminassa kÀynnistyi korvaushoitotutkimus, jossa A-klinikalta sai hakea laillisesti Subutexia ja uutta Subuxonea. Se oli lÀÀke, jonka piti mullistaa Suomen korvaushoito. Nuorille kÀyttÀjille kaupunki nÀyttÀytyi varsinaisena paratiisina, mutta hautausmaiden portit kÀtkivÀt taakseen toisen totuuden.

Satu Krautsuk (s. 1978) on Ylen toimittaja, joka on seurannut Kotkan seudun huumerikollisuutta 1990-luvulta lÀhtien.

Sini Ahlqvist (s. 1987) työskentelee psykiatrisena sairaanhoitajana ja terapeuttina. Kirjoittajat julkaisivat vuonna 2022 kirjan Ahlqvistin isĂ€stĂ€, rikollispomo Osmo ”Lusu” Ahlqvistista.