(13)

Prinsessa av september - en Àngels vackra visdom

audioboek en e-book


Nova kommer att dö.

Det fasansfulla beskedet nÄr Sanna och hennes sambo Niklas en varm julidag, ett par mÄnader innan deras lilla dotter ska fylla tvÄ Är.

Det visar sig att Nova lider av en ovanlig och obotlig neurologisk sjukdom som sakta ska bryta ner hennes kropp och ta hennes liv, troligen innan hon ens fyllt 10 Ă„r.

Beskedet blir starten pÄ en förtvivlad fÀrd som ska komma att ta med familjen pÄ en mental resa genom trÄnga normer, mörka ÄtervÀndsgrÀnder och svÄra relationer. En resa som gÄr frÄn nattsvart Ängest och dödslÀngtan till blomstrande vitalitet. De möter döden flera gÄnger, men ocksÄ livet det som pÄgÄr nu och framför allt inuti.

För mitt i all bedrövelse uppstÄr mirakel.

Prinsessa av september en Àngels vackra visdom Àr en biografisk berÀttelse om den djupaste av sorg och den starkaste av kÀrlek.

Novas mamma berÀttar varsamt om den vackra och vÀrdefulla vishet som kan blomma upp lÀngs vÀgen nÀr man lever ett liv i dödens alldeles förskrÀckliga vÀntrum.

PÄ ett berörande sÀtt beskriver hon hur det Àr möjligt att skapa nÄgot vackert av det som Àr skoningslöst i livet.

Historien Àr om Nova, men berÀttelsen berör oss alla.

Mycket bra, tycker BTJ som ger boken högt betyg.

"[...] I den hÀr biografiska berÀttelsen beskriver hennes mamma Sanna Eriksson hur livet plötsligt vÀnder, om Ängesten, den bottenlösa sorgen och det nattsvarta mörkret, men Àven om kÀrleken och hoppet. Texten Àr mycket gripande och drabbande, skriven pÄ lÀttfattlig prosa. Den lÀmnar lÀsaren djupt berörd efter att fÄtt följa med till det som författaren beskriver som dödens vÀntrum. VÀrdigt skildrar Sanna Eriksson hur hon som mamma minns sin dotter efter att hon till slut gÄr bort. BerÀttelsen Àr viktig för alla familjer som har ett barn som lider av en obotlig sjukdom. Den ger förtröstan och stöd till anhöriga som befinner sig i en mycket svÄr situation. Sorgen genomsyrar texten, men den lÀmnar trots allt ett ljust avtryck dÀr kÀrleken till Nova blir ordens nimbus."

Lektör Maria Fridstjerna, BTJ-hÀfte nr 12, 2023