För nÄgra decennier sedan fanns det i huvudsak tvÄ sorters böcker om retorik. Den ena vilade tungt i den akademiska traditionens tolkning av de antika texterna. Den andra kategorin handlade i princip om hur den ovane skulle hÄlla ett tal till bröllopsparet eller 50-Äringen.
Idag existerar fortfarande dessa kategorier, men de har fÄtt sÀllskap av en nÀrmast oöverskÄdlig mÀngd varianter och underkategorier. Denna utveckling har följt av att vÄrt moderna samhÀlle Àr mycket mer mÄngfacetterat, och att retoriken som infallsvinkel Àr mer aktuell och frÀsch Àn nÄgonsin.
Presentationen inför styrgruppen, bostadsrÀttsföreningen och de projektansvariga - samt en mÀngd liknande situationer, har för de flesta mÀnniskor en betydligt större aktualitet Àn middagstalet till jubilaren.
Det moderna arbetslivet ett par decennier in i 2000-talet Àr sÄdant att vi har stor nytta av lite grundlÀggande kunskaper om retorik.
Vi utsÀtts ocksÄ dagligen och stundligen för budskap, allt frÄn reklambilder till meddelanden frÄn försÀkringskassan, som allesammans utformats av personer med lite eller mycket kunskap om retorik. Men det Àr retorik i nÄgon mening som man anvÀnder sig av, retorik som vi alla har nytta av att veta mer om.
Aristoteles kanske viktigaste poÀng med boken Retoriken, som nu har runt 2300 Är pÄ nacken, Àr fascinerande aktuell: TÀnk först, tala sedan.
Denna utgÄngspunkt Àr mycket viktigare Àn att pladdra pÄ och svÀnga sig med tidens klyschor. I vart fall om man ska fÄ ut ett budskap - och det Àr den insikten som Retorik Idag bygger pÄ.