(0)

Runoja

e-book


Uuno Kailaan "Runoja" on vahva kokoelmateos, johon kirjailija on valikoinut tuotantonsa helmet. Kailas on ottanut myös vapauden parannella jo julkaistuja runojaan. Kokoelman runot ovat Kailaan taiteellisen tuotannon ydinainesta ja samalla runot muodostuvat Kailaan sielun ja persoonan kuvastimeksi. "Runoja" on oiva tapa tutustua Kailaan runojen parhaimmistoon!

Teos sisÀltÀÀ valikoituja runoja kirjoista "Tuuli ja TÀhkÀ" (1922), "Purjehtijat" (1925), "SilmÀstÀ silmÀÀn" (1926), "Paljain jaloin" (1928) sekÀ "Uni ja kuolema" (1931).

"Kun kirjailija ei yleensĂ€ voi Rimbaud'n tapaan polttamalla hĂ€vittÀÀ maan pÀÀltĂ€ sellaisia tuotantonsa osia, jotka ovat kĂ€yneet hĂ€nelle vastenmielisiksi, tuottaa hĂ€nelle ainakin tyydytystĂ€ niiden polttaminen – symbolisesti. Minulle on sanottu, ettei minulla muka olisi oikeutta tehdĂ€ runoihini muutoksia. KĂ€sittĂ€mĂ€tön vĂ€ite. Miksi ei runoniekkakin saisi 'tarkistaa sanojaan' niinkuin kaikki muut ihmiset? Ei hĂ€n ole erehtymĂ€tön, PitĂ€isikö hĂ€nen kommellustensa jÀÀdĂ€ ikuisiksi!"

Uuno Kailas (1901–1933) oli suomalainen runoilija ja kÀÀntĂ€jĂ€. HĂ€nen tunnetuimpia teoksiaan ovat "SilmĂ€stĂ€ silmÀÀn" (1926) sekĂ€ "Paljain jaloin" (1928), jotka molemmat voittivat valtion kirjallisuuspalkinnon. Kailas kuoli vain 31-vuotiaana tuberkuloosiin. HĂ€nen elĂ€mĂ€nsĂ€ oli ollut vaikeaa myös skitsofrenian ja tukahdetun homoseksuaalisuuden vuoksi. Kailas saavutti lyhyen elĂ€mĂ€nsĂ€ aikana arvostetun aseman suomalaisen kirjallisuuden kentĂ€llĂ€, ja hĂ€nen muistojulkaisuunsa kirjoittivat esimerkiksi Katri Vala ja Mika Waltari.