(37)

Sekunnit ennen kaatumista

audioboek en e-book


ElÀmÀn suunta voi muuttua sekunneissa. MiltÀ tuntuu se hetki, kun ymmÀrtÀÀ, ettei mitÀÀn ole tehtÀvissÀ, vaan kaikki tulee muuttumaan?

Rouva Hoo sairastuu kahteen harvinaiseen neuroimmunologiseen sairauteen, jotka muuttavat hÀnen elÀmÀnsÀ. Sairaudet aiheuttavat hÀnelle liikkumisvaikeuksia ja paniikinomaisia pelkoja tilanteissa, joissa kaatuminen voisi olla mahdollista. Traumaattinen elÀmÀnmuutos heijastuu ennen kaikkea identiteettiin ja ihmissuhteisiin. Rouva Hoo joutuu pohtimaan, kuinka vahvasti minuus rakentuu kehollisuuden varaan.

Sekunnit ennen kaatumista on Hannele Cantellin omiin kokemuksiin pohjautuva kertomus, joka kuvaa ihmisyyttÀ - meitÀ jokaista. Kaatuminen synnyttÀÀ usein kipua ja hÀpeÀÀ, eikÀ sen jÀlkeen ole helppo nousta ylös omin avuin. Olemme kaikki kaatuneet ja epÀonnistuneet jossain vaiheessa elÀmÀÀmme, kukin omalla tavallamme. Kirja piirtÀÀ rohkeasti kuvia muuttuneesta naiseudesta ja parisuhteesta - vÀlillÀ luonnon metaforia ja fantasiaa hyödyntÀen. Se kuvaa lisÀksi vammaisuuden ja esteettömyyden yhteiskunnallisia haasteita aikaa vievÀn byrokratian keskellÀ. Teos kertoo toisaalta sosiaalisesta ulkopuolisuudesta, syyllisyydestÀ ja hÀpeÀn tunteista muuttuneen kehon ja toimintakyvyn takia mutta myös toivosta, elÀmÀnilosta ja rakkaudesta.

Hannele Cantell toimii opettajankouluttajana Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessÀ tiedekunnassa. HÀnellÀ on yli 30 vuoden kokemus oppi- ja tietokirjailijana. Cantell on kiinnostunut erityisesti kestÀvyyskasvatuksesta ja globaalin oikeudenmukaisuuden teemoista. Vammautumisensa jÀlkeen hÀn on ottanut yhÀ aktiivisemmin osaa yhteiskunnalliseen yhdenvertaisuuskeskusteluun.

Kannen piirroksen on tehnyt kuvataiteilija Vappu Rossi.

"Olen vaikuttunut Hannelen rohkeudesta ja herkkyydestÀ kÀsitellÀ omaa sairautta ja sitÀ julmaa asiaa, kun keho pettÀÀ kantajansa."

- Sari Havas, nÀyttelijÀ, kÀsikirjoittaja, seksuaaliterapeutti

"Rohkea ja koskettava"

- Ria Kataja, nÀyttelijÀ, ohjaaja

”Hannelen tekstit ovat intensiivisiĂ€, ne vetĂ€vĂ€t mukaansa olemaan aivan Hoon iholla tai jossain lĂ€hellĂ€, vaikkapa tolppana, josta Hoo pitÀÀ kauhuissaan kiinni. Tekstit ovat empaattisia, hauskoja ja liikuttavia. Olen lukijana kokija. Tekstien rytmi saa aikaan minussa ruumiillisen kokemuksen: otan toisen kivun tai surun kauniin tekstin kautta itselleni, mutta jo seuraavaksi olen koko olemuksellani kiitollinen Hoon saamasta hoidosta tai nauran hĂ€nen arkensa havainnoille, jotka muuttuvat kirkkaiksi kuviksi Hannelen sanojen kautta.”

- Irina Pulkka, nÀyttelijÀ

”Minusta Hannelen tekstit ovat antautuvia, virtaavia ja vapaita. Toisaalta ne ovat hyvin tarkkoja havainnoissaan. Raadollistenkin yksityiskohtien kuvauksiin kiteytyy paljon. Tekstit kuvaavat sairauksia ja niiden tuomia haasteita elĂ€mĂ€ssĂ€ jotenkin painottomasti, luhistumatta niiden alle. Isojen ja raskaiden asioiden kĂ€sittelyssĂ€ on lĂ€snĂ€ keveyttĂ€, hienolla tavalla armollisuutta itseĂ€ ja hankalia tilanteita kohtaan. TĂ€mĂ€ on lukijallekin armollista. Lukukokemus vĂ€istÀÀ synkkyyden ja herĂ€ttelee toivoa ja suhteellisuudentajua elĂ€mĂ€n arvaamattomuuden edessĂ€. Tekstit eivĂ€t uhriuta pÀÀhenkilöÀ eivĂ€tkĂ€ kerjÀÀ sÀÀliĂ€, vaan hakeutuvat yhteyteen, kokemusten kuvaukseen, jotka kaikki voivat tunnistaa. Kirja ei ole vain sairaskertomus, vaan tarina ihmisenĂ€ olemisesta.”

- Minna Puolanto, nÀyttelijÀ


Verteller: Meri Nenonen
Duurtijd: