(0)

Shakkimestari

audioboek en e-book


Kahta miestĂ€ yhdistÀÀ shakki – ja syöpĂ€. Toinen pelaa paetakseen pelkojaan, toinen on hĂ€pĂ€isty suurmestari.

Mies saa tietÀÀ sairastavansa levinnyttÀ melanoomaa. HÀivyttÀÀkseen kuoleman pelkoaan hÀn pelaa maanisesti nettishakkia. HÀn nÀkee salaa otetun valokuvan, jossa shakin suurmestari Igors Rausis istuu invavessassa matkapuhelin kÀdessÀÀn. Kuva paljasti Rausisin kÀyttÀneen tietokoneen shakkiohjelmaa.

MikÀ sai yli neljÀkymmentÀ vuotta shakkia ympÀri maailmaa pelanneen ja opettaneen suurmestarin sortumaan huijaukseen? Mies saa pakkomielteen selvittÀÀ tapausta. HÀn matkustaa Riikaan ja löytÀÀ Rausisin työmaakopista, jossa tÀmÀ istuu yövartijana. Miehet juovat yötÀ myöten teetÀ ja puhuvat vilpistÀ, valinnoista, luopumisesta, elÀmÀstÀ ja kuolemasta.

Myös Rausis sairastaa parantumatonta syöpÀÀ. Rausisin kertomuksista vÀlittyy huippushakin kiehtova mutta armoton peliareena, jossa useimmilla mestari pelaajilla on vain hÀvittÀvÀÀ. Shakki ei ole vain peli. Mutta kaiken jÀlkeenkin satunnainen kohtaaminen voi vielÀ muuttaa elÀmÀn.

Shakkimestari on eleginen ja sivistynyt pieni helmi, joka kÀsittelee suuria kysymyksiÀ 64 ruudun ÀÀrellÀ.

Juhani Seppovaara (s. 1947) on BerliinissÀ ja Kirkkonummella vaikuttava kirjailija ja valokuvaaja, joka on julkaissut yli 20 teosta. Aikaisemmin hÀn toimi ekonomistina Suomen Pankissa.