(0)

Sinkkuus kautta aikojen

audioboek en e-book


Naimattomia, yksinasuvia ja parisuhteettomia lÀpi historian.

JÀnnittÀvÀ sukellus naimattomuuden historiaan ja sen syihin historian eri aikoina.

Sinkku, vanhapiika, poikamies, uraohjus... LÀnsimaisen yhteiskunnan historia on rakentunut pitkÀlti avioliiton, perheen ja parisuhteiden ympÀrille. Silti naimattomia, yksinasuvia ja parisuhteettomia on ollut aina, vain nimitykset ovat vaihdelleet.

Luostarit tarjosivat keskiajalla naisille ja miehille vaihtoehdon avioliitolle. Rengit ja piiat olivat naimattomia, opettajilta ja sairaanhoitajilta edellytettiin kutsumusta ja naimattomuutta.

Populaarikulttuuri on luonut kuvaa sinkkuudesta bilettÀvÀnÀ pintaliitona tai epÀtoivoisena kumppanin metsÀstyksenÀ Tindereineen ja vaatimuslistoineen.

Kirjoittaja antaa myös oman ÀÀnensÀ kuulua tekstissÀ mm. pohtimalla, millainen olisi ollut 1700-luvun naisen ero verrattuna hÀnen omaansa.

FT Henna Karppinen-KummunmÀki on varsinaissuomalaistunut Pohjois-Karjalan kasvatti, kulttuurihistorioitsija ja tietokirjailija. Kirjojen aiheina ovat olleet erityisesti naisten ja tyttöjen historia, varhaismoderni aika sekÀ populaarikulttuuri. Karppinen-KummunmÀeltÀ aiemmin ilmestyneitÀ mm. MinÀ ja Marilyn: pinupin historia ja SydÀnsurujen historia.