(1)

Siperiaan kadotetut : Valman tarina

e-book


EletÀÀn vuotta 1918, kun nuori Valma lÀhtee vanhempiaan uhmaten sukulaisperheensÀ matkaan sisÀllissodan runtelemasta HelsingistÀ aikomuksenaan muuttaa sisarensa luo Yhdysvaltoihin.

Tarkoitus on matkustaa junalla Siperian halki Vladivostokiin ja astua siellÀ valtamerilaivaan. Sodan kuohunnassa punaisten ja valkoisten ristitulessa matkaan tulee mutkia ja Valma pÀÀtyy Siperian sydÀnmaille tsaarin vallan aikana Suomesta ikuisesti karkotettujen murhamiesten ja muiden rötöstelijöiden keskuuteen.

Tanna Elon historiallisiin tositapahtumiin pohjautuva esikoisromaani vie lukijansa henkeÀsalpaavalle aikamatkalle ensimmÀisen maailmansodan levottomana kuohuvaan ajanjaksoon, jossa nuori suojattua elÀmÀÀ elÀnyt helsinkilÀistyttö tahtomattaan ajautuu hurjaan syöksykierteeseen, jota hÀn ei voi mitenkÀÀn hallita. Valman uniikki tarina on kerrottu pÀÀosin hÀnen nÀkökulmastaan ja se sijoittuu hyvin erilaiseen aikaan yli sata vuotta sitten. Kuitenkin raa'an imperialistisen hyökkÀyssodan kylmÀt kasvot nÀyttÀytyvÀt taas ajankohtaisina ja osoittavat, kuinka historia toistaa itseÀÀn jÀrkyttÀvÀllÀ tavalla.

Tanna Elo (s. 1958) on HelsingissÀ syntynyt kosmopoliitti, intohimonaan tutustua historian kerroksisuuteen nykymaailman sivilisaatioissa. HÀnellÀ on taustaa tietokirjoittajana ja toimittajana terveydenhuollon alalta, jossa hÀn on työuransa tehnyt fysioterapeuttina ja kouluttajana. Filosofian tohtoriksi hÀn on vÀitellyt Yhdysvalloissa.

Siperiaan Kadotetut on Tanna Elon esikoisromaani. TÀtÀ kirjaa varten hÀn on tutustunut vuosien varrella kirjan tapahtumapaikkoihin erinÀisillÀ matkoillaan.