(0)

Skolagans historia och pedagogik

e-book


Att skapa goda lÀrandemiljöer genom att motverka vÄld och oordning Àr en viktig del av arbetet i dagens skola. Skollagen anger riktlinjerna för den uppgiften men det finns fÄ formella föreskrifter som i detalj styr hur elever och lÀrare ska upptrÀda. IstÀllet ges skolorna stort utrymme att utforma sina egna ordningsoch trivselregler.

Dagens situation stÄr i skarp kontrast till den uppsjö lagar och regler som den tidigmoderna skolans lÀrare och rektorer skulle följa för att garantera att ordning och disciplin upprÀtthölls. I dÄtidens skolordningar angavs hur elever skulle klÀ och uppföra sig, vilka samtalsÀmnen som var lÀmpliga och hur elever bÀst skulle förmÄs till lydnad. LÀrare gavs Àven pedagogisk vÀgledning för hur skolbarn skulle bestraffas och vilka redskap som fick anvÀndas nÀr sÄ skulle ske.

I Skolagans historia och pedagogik redogör historikern Björn Norlin för styrningen av den tidigmoderna skolans vardag. Genom studier av lagtexter och pedagogiska skrifter visar han hur social och sedlig fostran, ordningsfrÄgor och vÄldsbruk utgjorde centrala delar av skolans uppdrag. Han belyser ocksÄ hur skolagan knöt an till ett pedagogiskt och didaktiskt tÀnkande och hur detta förÀndrades under den aktuella perioden. Boken ger lÀsaren en grundlig historisk tillbakablick och perspektiv pÄ den ordningsdebatt som omgÀrdar dagens skola.