(0)

Smutsiga miljarder

e-book


Hur bra koll har vi egentligen pĂ„ den svenska gruvbranschen och dess förehavanden? Följer man de Ă€ndringar som det senaste decenniet gjorts i miljölagstiftningen? NĂ€r Arne MĂŒller grĂ€ver djupare blir det snart uppenbart att den bild som mĂ„lats upp för allmĂ€nheten ligger lĂ„ngt ifrĂ„n sanningen. I hela landet förorenas vattendrag av gruvornas giftutslĂ€pp - utslĂ€pp som ligger lĂ„ngt över den tillĂ„tna grĂ€nsen. Dessutom tvingas boende i gruvornas nĂ€romrĂ„den att vĂ€nja sig vid sĂ„vĂ€l dammpartiklar som buller och jordskalv.

"Smutsiga miljarder" av Arne MĂŒller tilldelades Ă„r 2014 VĂ€sterbotten-Kurirens journalistpris till minne av Karin Hörnfeldt. Det Ă€r en viktig miljögranskning av en av Europas absolut största gruvindustrier.

Arne MĂŒller, född 1960, Ă€r en tysk-svensk frilansjournalist och författare som Ă€r baserad i UmeĂ„. Han har tilldelats Föreningen GrĂ€vande Journalisters pris "Guldspaden" samt VĂ€sterbotten-Kurirens journalistpris till minne av Karin Hörnfeldt. MĂŒller har tidigare arbetat pĂ„ bĂ„de TV4 Botnia och SVT men Ă€r numera frilansjournalist.