(86)

Sofia. En drottnings liv

audioboek en e-book


År 1856 giftes prinsessan Sofia av Nassau bort med den svenske hertigen Oscar av Östergötland. Makarna möttes i ett gemensamt intresse för litteratur, musik och politik. Föga anade nĂ„gon av dem att de fjorton Ă„r senare skulle sitta som kung Oscar II och drottning Sofia pĂ„ de förenade kungarikena Sveriges och Norges tron.

Oscar II var storvulen och utĂ„triktad, och hade stĂ€ndiga otrohetsaffĂ€rer. Men Sofia var inte en drottning som gick ett steg bakom sin make. I Carin Bergströms insiktsfulla och lyhörda biografi skildras tvĂ€rtom en drottning som alltid fanns vid kungens sida – som rĂ„dgivare och osviklig partner.

FörvÀntningarna pÄ Sofia var höga, hennes frÀmsta uppgift var att föda en tronarvinge för nationens bÀsta. Sofia uppfyllde dessa krav med rÄge. Paret fick fyra söner: Gustaf, Oskar, Carl och Eugen. Drottningen var pÄ mÄnga vis före sin tid, inte minst i uppfostran av sönerna. I biografin framtrÀder en progressiv kvinna med ett uttalat mÄl att reformera sjukvÄrden i allmÀnhetens tjÀnst.

Carin Bergström Àr fil.dr och docent i historia. Hon har bland annat varit museichef pÄ Skoklosters slott och överintendent för Kungl. HusgerÄdskammaren.


Verteller: Odile Nunes
Duurtijd: