"Intetsteds breder ukrudtet sig frodigere end i vor litteratur. Når store dele af vort folk for tiden i en så iøjnefaldende grad lider af moralsk slappelse, har vor såkaldte skønlitteratur – som Vilhelm Beck plejede at kalde ‘kønslitteratur‘ – sin meget væsentlige andel heri.
Længe har man fra radikal side benægtet, at der var et sådant vekselforhold mellem litteratur og moral. En undersøgelse af overordentlig nærliggende spørgsmål, hvorledes den enkelte bog – eller en hel litteraturretning – kunne tænkes at indvirke på de mennesker, der kom i forhold til bogen eller retningen, blev betragtet som helligbrøde."
Mads Jepsen gør i 1907 status over sin samtids kulturelle tilstand. Han er fortaler for, at litteraturen har magt til at påvirke folk i en sådan grad, at den kan få folk til ikke bare at ændre tankemønster, men også handle anderledes. Derfor taler han imod, at hans samtidslitteratur forherliger emner som sex, skilsmisse, ateisme og en række andre ting, man dengang så ned på.
Mads Jepsen (1868-1916) var en dansk forfatter og redaktør, der skrev en lang række bøger og artikler. Mads Jepsen viste helt fra barnsben et stort talent for at skrive og modtog allerede som tiårig sit første honorar for en artikel. Han er i høj grad kendt for sine mange biografier om blandt andre Jeanne d‘Arc, Peter Nansen og Oliver Cromwell.