(49)

Spionen Sidorenko och de ryska bombningarna av Stockholm 1944

audioboek


PÄ kvÀllen tisdagen den 22 februari 1944 fÀllde sovjetiska flygplan bomber över Stockholm, SödertÀlje och nÀra Södermanlands pansarregemente i StrÀngnÀs. "Varför sköt ej luftvÀrnet, varför gavs ej flyglarm, varför sökte ej strÄlkastarna fÄ tag i det bombfÀllande flygplanet?" frÄgade pressen kritiskt.

Tre dagar senare, fredagen den 25 februari, benÄdades den sovjetiske spionen Vasilij Sidorenko. Han hade dömts till tolv Ärs straffarbete. Sidorenko hade fÄtt uppgifter om svenskt pansarförsvar av sergeant Fritiof Tobias Wallin, som tjÀnstgjorde - pÄ Södermanlands pansarregemente i StrÀngnÀs! Samtidigt med Sidorenko benÄdades Àven Alfred Rickman, den brittiske spionen som vÀrvat chefredaktören Ture Nerman som spion, och som ertappats nÀr han skulle sprÀnga hamnanlÀggningar i Oxelösund i luften.

Vem var Vasilij Sidorenko? Hade bombningarna i februari 1944 och frislÀppandet med varandra att göra? Författaren Gunnar StÄhl har grÀvt djupt i denna intrikata och spÀnnande historia om en av de mest dramatiska hÀndelserna i Sverige under andra vÀrldskriget. Det Àr en historia som leder till de högsta nivÄerna i Sverige pÄ den tiden.


Verteller: John Pekkari
Duurtijd: