(3)

Staden utan kvinnor

e-book


Stockholm i en nÀra framtid: en vÄg av brutala kvinnomord skakar staden. Efter lÄngvariga stridigheter, dÀr kvinnor och mÀn tar till vapen mot varandra, byggs en mur. I de södra stadsdelarna, bakom den hÄrt bevakade ringmuren förskansar sig kvinnorna, i de norra lÀmnas mÀnnen kvar i en stad av förfall.

En regnig morgon anlÀnder Jakob Hall till Norra staden. Han tillhör motstÄndsrörelsen mot muren som har sitt fÀste i skÀrgÄrden. Genom tre unga mÀn dras han in i ett vindlande hÀndelseförlopp i sexhandelns gallerior, i spelkvarteren och i underjordens gÄngsystem. Det förflutna hemsöker honom och han minns Hedda som han aldrig slutat Àlska och som försvann nÀr muren byggdes.

Staden utan kvinnor Àr en visionÀr och mÄngbottnad berÀttelse om en stad lika kusligt bisarr som trovÀrdig. Madeleine Hessérus fortsÀtter hÀr att utforska det urbana landskap som hon ocksÄ gestaltade i den kritikerrosade romanen Till Isola som gavs ut 2004.

Madeleine Hessérus har sedan debuten 1997 skrivit dramatik, novellsamlingar och romanerna Till Isola (2004) och Staden utan kvinnor (2011). Madeleine Hessérus böcker har översatts till flera sprÄk och fÄtt lysande recensioner. Ett Àmne som hon ofta Äterkommer till Àr mÀnniskans komplicerade förhÄllande till civilisation kontra natur, sÄ Àven i Elefantens fot (2016).

Staden utan kvinnor Ă€r en mĂ€ktig och imponerande satsning, ett romanbygge av ovanlig tyngd ... Återigen visar Madeleine HessĂ©rus att hon tveklöst och med sjĂ€lvklarhet tillhör de fĂ„ verkligt betydande och angelĂ€gna svenska författarna.

Helsingborgs Dagblad

Staden utan kvinnor Àr en roman som oroar och skrÀmmer. Den framtidsvision den mÄlar upp fungerar ocksÄ som satir över företeelser i vÄr tid. LÀs Madeleine Hessérus ocksÄ för sprÄkets skull! Det Àr koncist, laddat och poetiskt.

Svenska Dagbladet

En kusligt siande saga, men ocksÄ en vidstrÀckt kÀrlekshistoria och en hoppfull mÀnniskoskildring.

Dalarnas Tidningar

Staden utan kvinnor Àr imponerande sjÀlvstÀndig, olik det mesta i den svenska samtidsprosan. Madeleine Hessérus röst i den svenska litteraturen Àr uppfriskande.

Arbetarbladet