(0)

Stentornet

e-book


SmÄmysigt om Sundsvall pÄ 1950-talet

Det Àr en ungdomsbok som Arne Svensson, författare och före detta journalist, har skrivit. Men samtidigt Àr det en tidsmaskin för de som vÀxte upp pÄ 1950-talet i Sundsvall.

«Stentornet» handlar om Peo som Ă€r i tioĂ„rsĂ„ldern och fĂ„r besök av jĂ€mnĂ„rige Jerry under tvĂ„ sommarveckor. De Ă€r kompisar nĂ€r Peo Ă€r och besöker sin morfar tillsammans med mamma Viola i Åsen utanför Östersund. Den hĂ€r sommaren blev det ingen resa vĂ€sterut men Jerry fĂ„r komma pĂ„ besök - och upptĂ€cka Sundsvall tillsammans med oss lĂ€sare. Mycket av det hĂ€r gamla Ă€r borta, men lever kvar pĂ„ sidorna i «Stentornet».

Lasse Hallberg, Sundsvalls Tidning

Vad gjorde ungarna pÄ 50-talet, nÀr uttrycket curlingförÀldrar inte hade skapats? Jo, de anvÀnde sig av sin fantasi och hittade pÄ lekar och tÀvlingar eller de kanske spionerade pÄ nÄgra farliga figurer, som Peo och Jerry gjorde pÄ sitt sommarlov nÀr de inte kollade pÄ Hopalong Cassidy pÄ biografen Saga, spenderade 25 öre pÄ en pÀronglass eller en femöring pÄ en Rivalkola eller tog Kumobussen till FlÀsianbadet och vÀrmde upp sig med simskolans sagogrynssoppa.

Arne Svensson