(0)

Strateginen ajattelu

e-book


Mihin suuntaan organisaation tulisi lÀhteÀ, kun toimintaympÀristö muuttuu jatkuvasti ja tulevaisuus nÀyttÀÀ mahdottomalta ennustaa? Timo Santalaisen menestysteoksen toinen, tarkistettu painos nimeÀÀ voittajareseptiksi strategianÀlÀn kasvattamisen.

2000-luvun hyperkilpailu asettaa organisaatioille kiperÀn haasteen: Niiden asiakkaat vaativat sekÀ halvempia hintoja ettÀ korkeampaa laatua. Samanaikaisesti toimialojen raja-aidat murtuvat, tehdÀÀn megaluokan yritysjÀrjestelyjÀ, syntyy uudenlaisia kumppanuuksia, vÀlittÀjÀorganisaatioiden rooli muuttuu ja tiedon mahdollisuudet resurssina kasvavat teknologisen kehityksen myötÀ. Organisaatioiden johdolla on vaativa tehtÀvÀ luoda tulevaisuutta tÀssÀ yllÀtyksellisessÀ toimintaympÀristössÀ.

”Yksi ainut strategiatyön raami ei enÀÀ riitĂ€. Johtajien on mentĂ€vĂ€ tavanomaista syvemmĂ€lle analysoidessaan organisaation tilanteita ja tehdessÀÀn tulevaisuutta rakentavia valintoja. Vahvan strategisen ajattelun avulla saavutetaan jĂ€ljittelemĂ€töntĂ€ johtamisetua”, sanoo Timo Santalainen, joka on lisĂ€nnyt teoksensa kakkospainokseen tuoreita esimerkkejĂ€ strategisen ajattelun voimasta.

HÀnen mukaansa strateginen ajattelu on nÀkemistÀ - yhtÀ aikaa moneen suuntaan.

”Se on kykyĂ€ nĂ€hdĂ€ ylhÀÀltĂ€ alas ja tarkkailla kokonaisuuksia, alhaalta ylös ja ymmĂ€rtÀÀ liiketoiminnan syvĂ€llistĂ€ logiikkaa sekĂ€ sivuille ja ottaa oppia muilta. Se on myös taitoa katsoa taaksepĂ€in ja hyödyntÀÀ hiljaista tietoa menneistĂ€ menestystarinoista sekĂ€ eteenpĂ€in ja visioida tulevaisuutta. Kaiken tĂ€mĂ€n tavoitteena on oppia nĂ€kemÀÀn vielĂ€ kuviteltavissa olevan tulevaisuuden yli siten, ettĂ€ pystyy luomaan haluamansa tulevaisuuden”, Santalainen kuvaa.

Santalaisen teos avaa terÀviÀ nÀkökulmia strategiseen ajatteluun, esittelee konkreettisia strategiatyön vÀlineitÀ ja kyseenalaistaa monia tunnettuja totuuksia muun muassa suomalaisten ja kansainvÀlisten yritysesimerkkien avulla.