(5)

Taide ja tolkku

e-book


Taide ja tolkkuon kokoelma kirjailija Tuomas Kyrön kolumneja, sarjakuvia ja novelleja. PysĂ€yttĂ€viĂ€ hetkiĂ€ ja nĂ€kemyksiĂ€ yhden istunnon mittaisina kerta-annoksina. Ahmiakin saa.Kokoelman tekstit ja piirrokset ovat syntyneet "rahasta, vihasta ja rakkaudesta". Kolumneissa isotkin asiat tiivistyvĂ€t muutamaan sivuun: kotityöt, kirjallisuuskritiikki, Paavo VĂ€yrynen, Mötley CrĂŒe, syntymĂ€ ja kuolema. Pilakuvissa LĂ€skipÀÀ pudottelee ihmisiĂ€ ja ilmiöitĂ€ jalustaltaan lĂ€hemmĂ€ksi maanpintaa. Novelleissaan Kyrö jatkaa kansallisen kertomuksen uudelleenkokoamista. Kekkosen suksentekijĂ€, lopullisesti eksyvĂ€ suunnistaja, jatkosodanaikainen naisjalkapalloilija... Ă„Ă€neen pÀÀstetyt itsenĂ€isen Suomen urhot eivĂ€t voita olympialaisissa, mutta itsensĂ€ he voittavat varmasti.Tuomas Kyrö havainnoi, osallistuu, moittii, kiittÀÀ ja nĂ€kee. Humoristisesti, ironisoiden, eikĂ€ vĂ€hiten itseÀÀn. TĂ€ysin vakavissaan, tĂ€ysin leikillÀÀn.

Tuomas Kyrö (s. 1974) on sukupolvensa monipuolisimpia, aktiivisimpia ja kiitetyimpiÀ kirjailijoita. HÀn on kirjoittanut romaaneja, kolumneja, pakinoita ja draamaa sekÀ toiminut tv- ja elokuvakÀsikirjoittajana ja tv-panelistina. HÀnelle myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 2020.

Tuomas Kyrön tuotannon pohjavireenÀ on syvÀllinen ihmistuntemus ja terÀvÀnÀköinen yhteiskunnallisuus. Kyrön esikoisromaaniNahkatakkiilmestyi vuonna 2001. RomaaniLiittooli Finlandia-ehdokkaana vuonna 2005. Kyrö kirjoitti radiolle viisiminuuttisia tarinoita, joiden pÀÀhenkilö jatkoi pohdintojaan vuonna 2010 ilmestyneessÀ romaanissaMielensÀpahoittaja.Ikonisen jÀÀrÀn tarina on jatkunut toistakymmentÀ vuotta niin romaaneissa, teattereissa, televisiosarjassa kuin elokuvissakin.

Vuonna 2023 Tuomas Kyrö kirjoitti oululaislÀhtöisen sotilaan tarinanAleksi SuomestasekÀ nyrkkeilijÀ Robert Heleniuksen henkilökuvanNyrkki.