(6)

Takapiru : Novelleja

e-book


MitÀ taustalla hÀÀrivÀ takapiru voi saada aikaan?

Maritta Lintusen mestarillisissa novelleissa ihmiset toimivat yllykkeiden vieminÀ: Kirjailija saa viestejÀ tuntemattomalta ja alkaa työstÀÀ romaaniaan tÀmÀn antamien vihjesanojen mukaan. Opettajan luokalle tulee vÀlkky poika, jonka ÀrsyttÀmÀnÀ opettaja paljastaa omat heikkoutensa. MenneisyyttÀ ei kukaan pÀÀse pakoon: tyttöystÀvÀ vuosien takaa tupsahtaa vastaan kiusallisessa tilanteessa, tai yhtÀkkiÀ joutuu muistamaan jonkun, jolla ei kuvitellut olevan merkitystÀ.

Lintunen kuvaa oivaltavasti eri-ikÀisiÀ ihmisiÀ, joiden moraalikÀsityksiÀ elÀmÀnkokemus ja oma sukupolvi muokkaavat. Kun entinen poikakodin kasvatti neuvoo pojanpoikaansa lyömÀÀn kiusaajaa, ei hÀn saakaan siihen tukea omalta pojaltaan. Nuori tyttö sen sijaan pÀÀttÀÀ yhdessÀ veljensÀ kanssa kostaa tuttavamiehen lÀhentelyt. Oikean ja vÀÀrÀn raja on hÀilyvÀ ja hyvÀt aikeet saattavat johtaa arvaamattomiin tuloksiin.

Maritta Lintusen novellit ovat taidokasta kerrontaa: hÀn tarttuu hetkeen intensiivisesti ja kuvaa ihmistÀ herkkÀvaistoisesti. Takapirun tarinoissa hÀn sujahtaa erilaisiin ajatusmaailmoihin vaivattomasti arvottamatta niitÀ keskenÀÀn.